Ia care vorbeşte despre măreţia şi demnitatea omului se face la Breaza

Locuitorii din Breaza, judeţul Prahova, sunt demni, inteligenţi şi caracterizaţi de măreţie, ne ”spune” ia care se face aici dintr-o ţesătură foarte fină, asemănată cu pânza de păianjen, ornamentată în mod ponderat cu elemente realizate în culori puternice, dar sobre.

”În ia de Breaza se observă măreţia omului, demnitatea lui, atât prin culori, cât şi prin încărcătura cu ornamente ponderată. Între costum şi creatorul lui există o relaţie permanentă. Costumul devine frumos prin frumuseţea celui care l-a creat, costumul devine artă, dacă cel care l-a creat are un suflet de artist şi inteligenţă”, a explicat expertul în domeniul culturii tradiţionale Constantin Manolache.

În Breaza sunt multe femei care cos ii, iar pentru unele dintre ele această îndeletnicire s-a transformat într-o mică afacere. Potrivit directorului Centrului Cultural ”Ion Manolescu” din localitate, Alexandru Cazan, cea mai în vârstă brodeză are peste 70 de ani.

La nivel local se încearcă menţinerea tradiţiei, astfel că, anual, se organizează un eveniment cu brodezele, desfăşurat sub genericul ”Tradiţia de la bunici către nepoţi”, prin care se doreşte transmiterea acestei arte către tânăra generaţie.

Potrivit expertului în domeniul culturii tradiţionale, specificitatea iei de Breaza este dată de calitatea ţesăturii, de stilizările foarte fine ale motivelor folosite şi de încărcătura ponderată de ornamente care nu ”copleşesc” costumul, ci îl pun în evidenţă.

Culorile de bază — roşu şi negru—, puternice şi sobre, contrastează cu albul pânzei pe care îl reliefează şi mai mult.

”Ia este făcută din pânză topită foarte fină, care caută să se apropie de ţesătura pânzei de păianjen. Atât de fină încât rămâi mirat că este posibil să faci o asemenea ţesătură cu atât de mare fineţe. Femeia româncă doreşte ca în această pânză să ţeasă ceva din frumuseţea şi fineţea sufletului ei. (…) Ornamentele nu încarcă costumul, ci îl evidenţiază, fără să copleşească frumuseţea lui. Albul pânzei trebuie evidenţiat, nu estompat. Atunci, vin ornamentele geometrice sau florale, creasta de cocoş, floricelele stilizate din zona montană, frunzuliţe”, a explicat Manolache.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata