Ibiza, biodiversitate şi cultură

Sub numele ”Ibiza, biodiversitate și cultură”, obiectivul din arhipelagul Balearelor a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999. Potrivit World Heritage Site, așezarea este un obiectiv mixt de patrimoniu, datorită litoralului, vieții marine, a fortificațiilor din secolul al XVI-lea, a ruinelor feniciene și orașului fortificat – Dalt Vila. Obiectivul include zone din Ibiza și din insula vecină Formentera.

Ibiza reprezintă un exemplu remarcabil de interacțiune între ecosistemele marine și de coastă, remarcă organismul de evaluare din cadrul UNESCO. Zonele dense de vegetație oceanică numită Posidonia, o specie endemică descoperită doar în bazinul mediteranean, delimitează și susțin o abundentă viață marină. Totodată, Ibiza păstrează dovezi importante ale istoriei sale îndelungate.

Siturile arheologice din Sa Caleta (așezare) și Puig des Molins (necropolă) reprezintă o mărturie pentru rolul jucat de insulă în economia Mediteranei din protoistorie, în special, în perioada feniciană-cartagineză, notează site-ul UNESCO. Orașul fortificat este un exemplu extraordinar pentru arhitectura militară a Renașterii. Acest model urban italiano-spaniol a exercitat o influență profundă asupra dezvoltării fortificațiilor din așezările spaniole din Lumea Nouă.

Orașul ”de sus”, Dalt Vila, este cea mai veche zonă, care se ridică ca o acropolă pe un promontoriu. Arhitectura și înfățișarea nu au suferit schimbări de la construcția fortificațiilor, în secolul al XVI-lea. Zidurile de apărare și bastioanele au încorporat construcțiile existente anterior, astfel fiind posibilă stratigrafia tuturor fortificațiilor.

În interiorul acropolei au fost identificate structuri succesive: de la așezările feniciene, din perioadele arabă și catalană până la bastioane din Renaștere. Procesul de construcție nu a distrus forma străzilor, ci le-a încorporat în etapa finală.

Ruinele feniciene Sa Caleta și cimitirul fenician-punic Puig des Molins sunt dovezi ale urbanizării și vieții sociale din coloniile feniciene din vestul Mediteranei. Acestea constituie o resursă unică pentru descoperirea originii mormintelor feniciene și cartagineze, conform site-ului oficial de informare turistică www.ibiza.travel.

În ceea ce privește patrimoniul natural, straturile de iarbă de mare Posidonia din Rezervația marină sunt cel mai bine păstrate din bazinul mediteranean. Fundul mării găzduiește cea mai variată comunitate de corali Cladocora caespitosa, ce ajută la întreținerea a 220 de specii. Această comunitate facilitează protecția a trei specii pe cale de dispariție la nivel global, între care se află foca monah (Monachus monachus). În această zonă se regăsesc comunități importante de Ecteinascidia turbinate, o specie de mangrove marine.

Conform www.ibiza.travel, anumite zone din patrimoniul natural sunt incluse în Lista zonelor umede de importanță internațională, potrivit Convenției Ramsar, datorită rolului jucat în viața păsărilor migratoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata