În căutarea istoriei prin Cetatea Ada-Kaleh din Insula Şimianului

Insula Șimianului, cândva o atracție turistică unică, o adevărată grădină botanică ce îi încânta pe vizitatori deopotrivă cu vestigii istorice, un loc încărcat de legende, a dispărut parcă definitiv de pe hartă. Deși autoritățile locale fac eforturi disperate să o reintroducă în circuitul turistic, planurile lor sunt zădărnicite de lipsa fondurilor.

Insula Șimianului este amplasată între apele Dunării, la aproximativ un kilometru în aval de municipiul Drobeta Turnu Severin. Unicitatea ei constă în faptul că aici, pe o suprafață de 368.318 metri pătrați, a fost strămutată, în perioada 1968-1971, cetatea bastion Ada-Kaleh, a cărei construcție a fost începută de austrieci în anul 1718, după pacea de la Karlowitz, în insula cu același nume, situată la cinci kilometri amonte de Hidrocentrala ,,Porțile de Fier I”.

În perioada anilor 1972-1982, în partea de vest a Insulei Șimianului, foarte aproape de zidurile cetății reconstituite, a funcționat un complex turistic care, din cauza trecerilor frauduloase a frontierei către Serbia, a fost închis

Primarul comunei Șimian, Constantin Trușcă, este de părere că, o dată cu această decizie aberantă a autorităților comuniste se încheie gloria turistică a locului unde ajungeau români și străini deopotrivă, atrași de mirifica grădină botanică care devenise insula și, mai ales, de catacombele cetății, identice cu cele din „paradisul pierdut” cum fusese cândva, în timpuri imemoriale, numită Ada-Kaleh, dispărută sub apele lacului de acumulare Porțile de Fier I.

„Acum insula este izolată, ne despart de ea 450 de metri de luciu de apă. Accesul este posibil numai cu barca. Administrația locală are în proprietate 29 de hectare de terenuri în insulă. Muzeul Regiunii Porțile de Fier, în jur de 18 hectare, iar Poliția de Frontieră, aproximativ 7 hectare. În ultimii 30 de ani, Insula Șimianului a dispărut parcă de pe hartă. Nimeni nu s-a mai interesat de soarta ei. E drept, au fost câteva tentative de reamenajare a zonei turistice de altădată, dar proiectele respective au fost pur electorale. Guvernanții au promis multe, dar totul s-a uitat. Asta în vreme ce cetatea Ada-Kaleh a început să intre în paragină”, a mărturisit cu durere și regret în glas primarul Constantin Trușcă.

Speranțele primarului că Insula Șimianului va deveni o destinație turistică s-au aprins când a descoperit, în anul 2007, că Ministerul Culturii și Cultelor a aprobat un Program de restaurare a monumentelor aflate în Insula Șimianului, în special a Cetății Ada-Kaleh, declarată sit istoric și inclusă în Lista patrimoniului național. A făcut câteva investigații și a constatat, cu mâhnire, că nu există bani.

„Primăria Șimian a făcut câteva demersuri. Rezultatul acestora s-a concretizat în accesarea unui fond european de 522.000 de euro pentru întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru îmbunătățirea infrastructurii turistice. Nouă ne-a revenit obligația să fundamentăm un Raport de mediu pentru PUZ Insula Șimianului. L-am aprobat. Acum Consiliul Județean Mehedinți va identifica surse pentru amenajare, ar trebui aproape 100 de milioane de lei pentru ca ceea ce există pe planșetele proiectanților să prindă viață”, a afirmat Trușcă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata