Întorsura Buzăului, polul frigului din România: o destinaţie turistică fascinantă

Un alt obicei al locului, ce reuneşte întreaga comunitate, este festivalul ”Ciobănaşul” de la Întorsura Buzăului. Prima ediţie a avut loc în urmă cu aproape 40 de ani, iar localnicii şi-au făcut o datorie de onoare din a păstra această tradiţie şi de a perpetua obiceiurile populare specifice zonei. Cum mulţi dintre oamenii locului trăiesc din creşterea animalelor, de la acest festival niciodată nu lipsesc bucatele tradiţionale — bulzul cu mămăligă şi brânză, tochitura sau pastrama de oaie.

Traseele turistice din zonă sunt mai puţin bătătorite decât în alte părţi din ţară. Puţină lume ştie că nu departe de Întorsura Buzăului, în munte, şerpuieşte un drum străvechi construit pe vremea romanilor, care secole la rând a fost cea mai scurtă cale dinspre Occident spre gurile Dunării.

Vârful lui Crai sau Drumul mare de pe plai, cum îi zic oamenii locului, a fost şi principalul punct de legătură dintre Muntenia şi Ardeal, iar toate carele trase de boi, care transportau mărfuri peste munte, traversau acest vechi drum roman şi treceau pe lângă cetatea Tabla Buţii, unde se făcea vama. Numele trecătorii este atestat documentar din secolul al XIII-lea şi se pare că vine de la ”tablele” ştanţate pe butoaiele cu vin şi untdelemn care treceau frontiera.

Drumul şi-a pierdut importanţa economică după modernizarea Văii Prahovei, în urmă cu circa 250 de ani, dar pentru turişti reprezintă un traseu de neuitat ce poate fi parcurs pe jos, cu bicicletele sau cu maşinile de teren.

La numai câţiva kilometri de Întorsura Buzăului, la ieşirea din judeţul Covasna înspre Buzău, începe să se vadă ”coada” lacului de acumulare de la Siriu, un loc preferat de pescari, dar şi de amatorii de sporturi nautice. Numele Siriu ar veni de la steaua Sirius. În zonă sunt popasuri şi pensiuni turistice, cu oferte pentru toată lumea, chiar şi pentru cei mai pretenţioşi turişti. Iar gazdele te ispitesc cu bucate alese — păstrăv în cetină de brad cu mămăligă şi mujdei de usturoi, cartofi copţi la cuptor, bulz, ciorbă acrită cu prune sau cu borş de putină, siropuri cu fructe de pădure fără conservanţi, afinată de casă, dulceaţă, murături şi multe alte bunătăţi.

La hotarul cu Braşov, celălalt judeţ învecinat, se află Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului, înfiinţată în toamna anului 2008, când au fost aduşi primii zimbri din străinătate. Este a patra de acest fel din ţară şi există datorită unui proiect de dezvoltare turistică susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, care prevede, printre altele, repopularea Munţilor Carpaţi cu această specie protejată.

Și tot lângă Vamă, la numai zece kilometri de Întorsura Buzăului, se află unul dintre cele mai fascinante monumente naturale din zonă — Urlătoarele, un şir de cascade formate din apele a şapte izvoare care vor ajunge în cele din urmă în Râul Buzău.

Locul merită văzut nu doar vara pe căldură, ci şi atunci când plouă, iar culorile peisajului se schimbă în albastru. Dar mai ales iarna, atunci când cascadele încremenite se transformă în perdele de gheaţă şi ţurţuri uriaşi de patru-cinci metri şi par o orgă de cristal desprinsă din decorul unei poveşti.

Între Întorsura Buzăului şi Braşov, mai exact la Teliu, se află cel mai lung tunel feroviar din ţară — măsoară aproape 4 kilometri şi jumătate, iar autorităţile vor să cumpere un tren de epocă pentru a-l pune la dispoziţia turiştilor.

Alţii s-au gândit să organizeze un festival al frigului la Întorsura Buzăului, cu castele de zăpadă, concurs de sculpturi în gheaţă, de împletit şosete, fulare şi mănuşi din lână, bulgăreală şi alte concursuri de sezon pentru turiştii care vor să retrăiască o iarnă adevărată. Cu sobe duduind de căldură, miros de lemn, vin fiert şi mere coapte, cu sănii trase de cai, ger de crapă pietrele şi alb cât vezi cu ochii.

În ”Mica Siberie” de la poalele Ciucaşului primăvara vine mai greu. Abia s-au iţit mugurii, dar în curând copacii vor ”exploda” şi se vor albi de flori. Meteorologul de la staţia Întorsura Buzăului notează în catastif temperatura, presiunea atmosferică, direcţia şi viteza vântului, umiditatea, radiaţia solară, vizibilitatea, înălţimea plafonului de nori… Va fi o zi frumoasă…

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata