Întorsura Buzăului, polul frigului din România: o destinaţie turistică fascinantă

Staţia meteorologică Întorsura Buzăului. Ciprian Bularca notează într-un registru ultimele date meteo înregistrate în cursul dimineţii. ”Va fi o zi frumoasă!”, dă verdictul meteorologul de serviciu, care ştie toate rosturile staţiei în care lucrează de 25 de ani. Ba chiar a copilărit aici.

”Am crescut cu meteorologia în sânge. Când m-am angajat ştiam aproape tot”, spune Ciprian Bularca.

Staţia meteo a fost pusă în funcţiune în urmă cu aproape 70 de ani, iar într-unul dintre registre e consemnată şi cea mai scăzută temperatură înregistrată în judeţul Covasna din ultima jumătate de secol: minus 35,8 grade Celsius. A fost în 8 februarie 2005, record care nu a mai fost atins din anul 1939.

Întorsura Buzăului este un orăşel cu circa 10.000 de locuitori, aflat la poalele Munţilor Ciucaş, la numai 42 de kilometri de Braşov, 51 de kilometri de Sfântu Gheorghe şi aproximativ 100 de Buzău. Aici rareori se întâmplă ceva memorabil, dar în fiecare an micul oraş e propulsat în prim-planul ediţiilor de ştiri de temperaturile extrem de scăzute.

În ”Mica Siberie”, cum i se mai spune, n-a fost iarnă în care temperaturile să nu coboare până spre minus 30 de grade Celsius. E destul de costisitor să trăieşti în zonă, pentru că trebuie să faci foc în sobă din noiembrie şi până aproape de Paşte.

”La noi şase luni e iarnă şi restul e frig. Vara cade într-o zi de joi şi, dacă nu eşti acasă, s-a dus”, glumeşte Ciprian Bularca.

Mai în glumă, mai în serios, se spune că din cauza frigului până şi Râul Buzău a făcut cale întoarsă, schimbându-şi brusc cursul în această zonă. De aici s-ar trage şi denumirea localităţii — Întorsura Buzăului.

Locuitorii zonei ar putea face un brand din ”Mica Siberie” şi ar putea câştiga bani frumoşi de pe urma turiştilor, pentru că zona a fost binecuvântată cu peisaje pitoreşti.

Pentru a face cunoscută zona în ţară şi străinătate, autorităţile locale au lansat proiectul ”Țara Buzaielor”, care promovează nu doar Întorsura Buzăului, ci şi alte localităţi învecinate, cum ar fi Vama Buzăului, Sita Buzăului, Barcani sau Nehoiu.

”Am gândit o strategie în trei paşi: primul vizează promovarea obiectivelor şi oportunităţilor turistice din zonă prin intermediul unui proiect pentru care am obţinut o finanţare de 200.000 de euro din fonduri europene. Al doilea pas va fi înfiinţarea unui Centru de promovare la nivel naţional a turismului local, iar al treilea atragerea de investitori”, afirmă primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Primul pas în acest proiect a fost făcut deja — autorităţile au scos de sub tipar un album, un CD, hărţi şi pliante cu obiectivele turistice.

Iar turiştii au ce vedea. Masivul Ciucaş, lacul de la Siriu, cascadele de la Urlătoare, Lacul Vulturilor, Poarta vânturilor, Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului, Tabla Buţii, vechiul drum roman de pe vârful lui Crai — sunt doar câteva dintre obiectivele turistice.

Turiştii pot face rafting pe Râul Buzău, îşi pot găsi liniştea într-una dintre mănăstirile ori gospodăriile tradiţionale din zonă, unde sunt învăţaţi să cosească, să adune fânul, să încondeieze ouă, să mulgă vacile şi să facă brânză la stână, să cioplească în lemn sau să facă un castron din lut.

Oameni gospodari, locuitorii din Întorsura Buzăului sunt bucuroşi de oaspeţi mai ales la sărbători. În fiecare an, în a doua zi de Paşte, în satul Brădet de lângă Întorsura Buzăului, are loc Festivalul ouălor roşii care adună câţiva dintre cei mai iscusiţi meşteri în arta încondeierii ouălor.

De la aceştia poţi afla ce semnificaţie au culorile şi desenele de pe ouă, dar şi alte obiceiuri legate de Paşte. Spre exemplu, se spune că în coşul cu bucate ce va fi sfinţit în biserică e bine să pui hrean ca să fii iute tot anul, sare pentru purificarea fântânilor şi usturoi pentru a apăra gospodăria de rele. Se mai spune că un cap de şarpe desenat pe ou aduce noroc, piciorul de găină semnifică fertilitatea, iar laleaua reprezintă bunătatea şi dragostea. Dacă primeşti un ou roşu înseamnă că eşti iubit, dacă primeşti unul albastru înseamnă că nu eşti bine-venit.

Intorsura Buzauluilacul VulturilorMica Siberierezervatie de zimbristatie meteorologicaUrlatoareleVama Buzaului
Comentarii (0)
Adaugă comentariu