Ioana Ciocan, director general al Art Safari 2019

 ”Anul acesta am reușit să fim și mai mari decât la edițiile anterioare”, a declarat, joi, în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării celei de-a șasea ediții a muzeului temporar Art Safari, Ioana Ciocan, director general al evenimentului.

Patru pavilioane expoziționale sunt răspândite pe aproape 10.000 de metri pătrați în două corpuri ale Palatului Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

Alături de directorul general al evenimentului au fost joi Zoltán Soós, curator Pavilion Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei”, Călin Dan, curator Pavilion Central „REPVBLICA. O meditație poetică despre sculptură și umbră, în diferitele lor ipostaze”, Mihai Zgondoiu, curator Pavilion Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, Ji Zhongpeng, curator Pavilionul Internațional „Made in China”, Horia-Roman Patapievici, Attila Kim, arhitect Art Safari București 2019, Mihaela Păun, din partea Primăriei Municipiului București și Alin Comșa, coordonator Art Talks.

Evenimentul are un buget de aproape un milion de euro, din care 400.000 de euro au au fost asigurați de Primăria Municipiului prin Expo Arte, a arătat Mihaela Păun.

Art Safari București 2019 va găzdui cea mai mare expoziție dedicată pictorului Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, o expoziție de sculptură de la 1800 până în 2019, o expoziție dedicată artei supercontemporane, o expoziție dedicată artei chineze contemporane, un program educațional (Art Safari Kids) și un program de dezbateri (Art Talks).

Pavilionul Muzeal „Nicolae Tonitza și geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltán Soós, va găzdui importante lucrări de Nicolae Tonitza. Cele aproape 300 de lucrări prezente în Art Safari provin de la cele mai importante muzee și colecții private din România, dar și din Cehia, Polonia și Austria, Nicolae Tonitza fiind colecționat și în afara granițelor țării. Focusul expoziției va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.

Pavilionul Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău, susținut de George, primul banking inteligent din România și curatoriat de artistul Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artiști români și cu arta timpurilor noastre, creată după 2000. Proiectul expozițional „fresh” radiografiază mișcarea artistică urbană din România. Demersul a fost prezentat de Mihai Zgondoiu ca o ”primă radiografiere a noului val de artiști din România” vorbind despre ”o artă care speculează toate tehnicile, sculptură, artă interactivă new media, performance”. ”Ei au dat jos granițele muzeului datorită internetului”, a explicat artistul.

Pavilionul „Made in China. Călătorie în arta chineză contemporană” va prezenta lucrările unei noi generații de artiști tineri din China, care își exprimă viziunea asupra omenirii și a naturii cu logică vizuală și inspirație artistică autentice. În noul context istoric al Drumului Mătăsii Maritime al secolului 21, această expoziție își propune să construiască o punte de comunicare între tinerii artiști din China și întreaga lume. ”această expoziție este cea mai mare expoziție de artă contemporană chineză prezentă în România, prezentând 52 de lucrări”, arată Ji Zhongpeng.

Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură”, susținut de PIATRA ONLINE, va găzdui, în premieră, o expoziție concepută și realizată ca o privire antologică și analitică asupra sculpturii din România, în perioada 1800-2019. Expoziția curatoriată de Călin Dan va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii românești, exemplificată prin lucrări provenite din importante colecţii private din Europa, dar și din colecţiile muzeelor din România. Selecţiei de sculptură i se adaugă instalaţie, artă decorativă și obiecte semnate de Brâncuși, Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții. ”Sunt lucruri absolut tulburătoare care ne-au fost puse la dispoziție cu generozitate”, a spus Călin Dan.

Pavilionul de Artă București — Art Safari va oferi, în premieră, iubitorilor de artă șansa de a admira expozițiile, în cadrul unor tururi nocturne. Experiența vizitării pe timp de noapte a Pavilionului va include, pe lângă tururi ghidate, sesiuni de pictură live (o lucrare de artă creată sub ochii vizitatorilor) și muzică live. Art Safari – ediția 2019 va avea loc între 27 septembrie și 6 octombrie, la Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

Tururile nocturne vor fi organizate vineri, 27 septembrie și 4 octombrie, în intervalul orar 22:00-1:00. Biletele limitate Night Tours au fost puse de astăzi în vânzare, pe www.artsafari.ro (99 lei). O altă noutate pe care o aduce ediția 2019 a evenimentului Art Safari este lansarea biletelor VIP (250 lei), care oferă acces la o o serie de experiențe speciale, petreceri și acces la Night Tour.

„Am început proiectul Art Safari cu dorința de a-i face pe tot mai mulți oameni să descopere frumusețea artei. De aceea, fiecare ediție a însemnat mai mult decât o expoziție – o experiență. De la readucerea în circuitul public a unora dintre cele mai frumoase clădiri uitate din București, până la punerea în scenă a unor performance-uri și evenimente unice în cadrul Pavilionului, susținut de Primăria Municpiului București, prin Expo Arte. Art Safari a oferit întotdeauna mai mult decât experiența clasică a vizitei la muzeu, așa că anul acesta, pentru prima dată în istoria Art Safari, ne deschidem porțile și în timpul nopții, lansând o provocare: vino să îți începi weekend-ul într-un muzeu, în timp de te bucuri de muzică și artă live! Da, expozițiile de artă nu au fost niciodată mai incitante!”, spune Ioana Ciocan, Director General al Pavilionului de Artă București – Art Safari.

 

”Scopul acestui Pavilion de Artă București este acela de a împrieteni oamenii cu arta timpului lor. Mereu, Art Safari vine cu o combinație de artă de patrimoniu și arta care se face acum”, a explicat Horia-Roman Patapievici.

Programul Art Safari Kids 2019 se va desfășura pe o suprafață mai amplă decât în anii anteriori și va cuprinde zone distincte potrivite vârstei participanților, unde vor avea loc ateliere de artă: pictură pe pânză, cursuri de sculptură, ilustrație în pasteluri cretate, bandă desenată.

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO este un eveniment cultural unic ca structură, concept și amploare din România. Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central, curatoriat de un expert internațional, Pavilionul Supercontemporan, cu lucrări ale mișcării artistice urbane, programul educațional – Art Safari Kids & Art Talks și Programul Internațional formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București. Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori în primele cinci ediții.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata