Japonia – Ţara Soarelui Răsare

Japonia, cu o suprafață de 377.835 km pătrați și o populație de 127 milioane de locuitori (estimare 2014), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 23 decembrie. Aceasta marchează ziua de naștere a Împăratului Akihito (născut în 1933).

Japonia este situată în Asia de Est (Extremul Orient) și are drept vecini strâmtoarea Soya (La Perouse), Marea Ohotsk, Oceanul Pacific (Kita Taiheyo), Marea Chinei de Est, strâmtoarea Tushima, Marea Japoniei (Nihon Kayi).

Aflat între Marea Japoniei și Oceanul Pacific, arhipelagul nipon a fost locuit încă din paleolitic de diverse populații provenite de pe continentul asiatic și din Oceania. Cele dintâi mențiuni privind existența arhipelagului și a primelor formațiuni statale apar în cronicile chineze și coreene din primul mileniu d.Hr, potrivit mae.ro.

Primii europeni, portughezii, ajung în Japonia în secolul XVI, fiind urmați de spanioli, olandezi și englezi. Politica de izolare auto-impusă a Japoniei, instaurată în 1633, a încetat sub presiunea puterilor occidentale în 1854, dată la care comandorul american M.C. Perry impune încheierea primului tratat de prietenie și comerț între SUA și Japonia.

Documentul a permis deschiderea porturilor pentru comerț și pătrunderea mărfurilor străine în țară. Rusia, Anglia, Olanda și Franța urmează exemplul american, influența civilizației occidentale determinând destrămarea sistemului feudal și trecerea Japoniei la capitalism, dezvoltare economică și modernizare rapidă a țării.

Deși a suferit bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, iar la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial economia era complet distrusă, Japonia a reușit să devină a doua putere economică a lumii, în prezent numărându-se printre principalii creditori pe plan mondial.

Denumită Țara Soarelui Răsare, Japonia este locul în care trecutul întâlnește viitorul. Sub fațada modernă se află inima antică a Japoniei, un tărâm al artei gheișelor și al luptătorilor de sumo, iar prepararea mâncării are statutul de artă, potrivit turistik.ro. Japonia este tărâmul frumuseților naturale, de la festivalurile de iarnă și fermele de lavandă din insula nordică Hokkaido, până la plajele însorite din sud, Japonia este o destinație de neuitat.

Capitala este Tokyo, iar principalele orașe: Yokohama, Osaka, Nagoya, Kobe, Sapporo și Kyoto.

Tokyo are o populație de 8.336.599 de locuitori (estimare 2015), potrivit worldpopulationreview.com, este un oraș în continuă mișcare și unul dintre cele mai puternice centre economice ale lumii. Orașul, o metropolă strălucită a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 și bombardamentelor din perioada 1942-1945.

În ultimele decenii au fost construite o serie de zgârie nori, primul fiind Kasumigaseki Building, cu 36 de etaje, inaugurat în 1968. Tokyo este capitala Japoniei din 1868, după ce dinastia Tokugawa (1603-1867) a fost detronată, iar numele orașului schimbat din Edo în Tokyo, potrivit britannica.com.

În prezent, Tokyo este centrul financiar, industrial, comercial, educațional și cultural al Japoniei. De asemenea, este principalul punct pentru comerț și relații diplomatice cu restul lumii. Aici se află sediul guvernului, Palatul Imperial și reședința familiei imperiale japoneze.

De asemenea, sunt cele mai importante clădiri ale guvernului, ministerele naționale, Turnul Tokyo, districtul Marunouchi, cel mai mare centru de afaceri, Templul Meiji, Parcul Yoyogi, Parcul Ueno, Templul Senso-ji, Arena Ryogoku Kokugikan, Podul Rainbow, Piața de pește Tsukiji, Piața Centrală de pește, Grădina Chinzan-so, Grădina Zoologică, Muzeul Național, Opera din Tokyo, Centrul Internațional Origami, Domul din Tokyo, Centrul Metropolitan, Universitatea de Arte, Grădina Koishikawa Korakuen. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata