Judeţul Gorj, destinaţia perfectă pentru sporturile de aventură

Pasionaţii de aventură din toată ţara şi nu numai pot să-şi potolească setea de adrenalină în munţii Gorjului, care deţin un potenţial turistic deosebit, printre cele mai complete şi diversificate din România, punând la dispoziţia celor interesaţi zeci de activităţi turistic-sportive de vară şi de iarnă.

Judeţul Gorj a fost binecuvântat cu munţi, văi, dealuri, peşteri, râuri repezi şi păduri, toate oferindu-le iubitorilor de sporturi de aventură gura de aer de care au nevoie atunci când vor să evadeze din cotidian şi să se retragă în natură, unde, pentru câteva ore, pot să-şi limpezească mintea şi să-şi încarce sufletul şi corpul cu aer curat şi adrenalină.

În zona montană situată în nordul municipiului Târgu-Jiu, la 30-40 de kilometri către vest şi către est, eşti în patria muntelui, unde găseşti trasee turistice, zone de practicare a alpinismului şi escaladei, peşteri, avene, canioane, cascade, circuite de cicloturism şi moutainbike, circuite de rafting şi bodyrafting, off-road, enduro, poligoane de zbor cu parapanta şi deltaplanul, scuba şi speleoscuba, pârtii de schi, cascade de gheaţă sau circuite pentru schiul de tură.

Potrivit şefului Serviciului de Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, toate aceste activităţi au stat la baza realizării ”România-Gorj Adventure”, cel mai complet şi complex program de aventură montană din România.

”Cele peste 25 de activităţi turistic-sportive de vară şi de iarnă ale programului, toate excepţional pregătite pe nivele de dificultate pornind de la minim, iniţiere, adventure, până la extrem fac ca acest program să fie şi unul dintre cele mai competitive programe pe plan european, majoritatea programelor similare propunând maxim 5-6 activităţi. Realizat în condiţii deosebite, programul reuşeşte să îmbine armonios potenţialul turistic al zonei montane cu elemente de atracţie turistică din domeniul istoric, religios, cultural şi artistic, respectând principiile dezvoltării durabile şi protejând excepţionalul cadru natural al zonei. Programul a fost realizat de către salvamontiştii gorjeni în dorinţa atât a promovării şi dezvoltării zonei turistice montane a Gorjului, cât şi pentru a prezenta amatorilor de sporturi montane condiţiile de practicare a acestor sporturi în siguranţă maximă şi cu echipamente corespunzătoare, astfel încât să se evite accidentele montane. Programul are un caracter deschis, realizatorii lui pregătindu-l astfel încât el să poată fi preluat şi dezvoltat de către orice operator din turism interesat, urmărind doar ca aceştia să respecte nivelul necesar de dotare cu echipament şi respectarea măsurilor de protecţie a clienţilor”, afirmă Sabin Cornoiu.

Unul dintre cele mai iubite sporturi de aventură care se pot practica în judeţul Gorj este canyoningul, care se poate practica în mai multe locuri, cele mai atractive fiind Cheile Olteţului, din masivul Parâng, şi Cheile Corcoaiei, din masivul Mehedinţi, care sunt deosebit de atractive şi spectaculoase, dar fără ruperi mari de nivel.

Potrivit specialiştilor în domeniu, cel mai atractiv şi accesibil circuit, poate chiar din România, rămâne Valea Șipotului din munţii Vâlcan, care oferă nu numai un acces auto uşor, ci şi o minunată înlănţuire de şase cascade între 7 şi 35 de metri, verticale, oblice şi un traseu acvatic excepţional cu tobogane, marmite, obstacole naturale şi o piscină de circa 40 de metri pătraţi şi 4-5 metri adâncime, unde se pot face sărituri şi de la 10 metri înălţime.

”Adrenalina la maxim, lupta cu torentul de apă transformat în mii de picături, senzaţii extraordinare accesibile tuturor practicanţilor, dar numai cu echipament corespunzător şi instructori calificaţi”, spune Sabin Cornoiu despre acest sport care a reuşit să atragă sute de turişti în judeţul Gorj.

Raftingul, poate cel mai cunoscut sport de aventură din judeţul Gorj, aduce în atenţia pasionaţilor o altă imagine a râului Jiu, cel mai atractiv pentru practicarea acestei activităţi.

”Gorjul deţine un deosebit potenţial acvatic pentru practicarea raftingului, râul Gilort fiind menţionat în literatura internaţională de specialitate ca fiind singurul râu din România de grad maxim, grad VI, debitul său permiţând în lunile de primăvară realizarea de coborâri cu ambarcaţiuni de până la şase persoane. Cel mai atractiv rămâne însă Jiul, care, cu siguranţă, este râul care corespunde din toate punctele de vedere practicării raftingului de agrement sau a celui sportiv, râu care, în urma schimbării procesului de spălare a cărbunelui din Valea Jiului, a ajuns în acest moment aproape de gradul de limpezire maximă.

Circuitul navigabil din sectorul Defileului Jiului are o lungime de circa 40 de kilometri şi o diferenţă de nivel de peste 300 de metri şi poate fi împărţit în două sectoare. Cel superior, de la Livezeni, are o lungime de circa 20 de kilometri, grad de dificultate IV, cu pasaje chiar de gradul V, iar sectorul inferior porneşte de la 10 kilometri amonte de mănăstirea Lainici, are o lungime de 22 kilometri şi o diferenţă de nivel de circa 250 de metri şi grad de dificultate III-IV, gradul maxim admisibil în turismul de aventură”, adaugă şeful Serviciului de Salvamont Gorj.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata