Kenya – bijuteria Africii de Est

Republica Kenya, cu o suprafață de 581.309 km pătrați și o populație de 47,8 milioane de locuitori (estimare 2015), potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 12 decembrie, data proclamării independenței, în 1963.

Este situată în Africa de Est Ecuatorială. Are un relief predominant de podiș, care se menține înalt în partea de vest, dominând Lacul Victoria, și coboară lent spre est, unde, de-a lungul țărmului Oceanului Indian, se desfășoară, de la nord la sud, o câmpie litorală îngustă și joasă, potrivit volumului ”Enciclopedia statelor lumii” (2005).

Podișurile înalte din jumătatea de vestică sunt străbătute de la nord la sud de Rift Valley, sector al marii fose tectonice din Africa de Est, în care sunt cantonate numeroase lacuri (între care Magadi, Naivasha, Hannington); valea este jalonată de masive muntoase înalte de origine vulcanică: Aberdare Range, Mount Kenya.

Republica Kenya are datorită reliefului înalt, un climat tropical cu unele variații introduce de altitudine sau de vecinătatea oceanului. Unicul râu cu regim regulat este Tana. Numeroase lacuri — Victoria, Turkana, Nakuru. Pădurea ecuatorială ocupă suprafețe restrânse, predominând savana. Fauna este deosebit de bogată.

Țara este considerată a fi ”bijuteria Africii de est” și are printre cele mai frumoase plaje de pe continent și o fascinantă viață sălbatică. Terenul este de o frumusețe uimitoare, de la recifurile de corali și plajele albe de pe coastă, până la Muntele Kenya pe vârful căruia se regăsesc plante alpine ciudate, potrivit turistik.ro.

Între acestea se află savanele cu copaci de acacia, care adăpostesc parcuri precum Amboseli, Masai Mara, Samburu și Tsavo, ținuturile înalte cu vegetație luxuriantă și plantații de cafea și ceai.

Capitala este Nairobi, iar principalele orașe: Mombasa, Malindi, Kisumu, Nakuru, Eldoret.

Nairobi este unul dintre cele mai frumoase orașe din Kenya, situat în centrul țării, un oraș modern și cosmopolit și reședință a numeroase companii și organizații. Numele orașului vine de la cuvântul enairobe Masai, care înseamnă „ape răcoroase” și a fost fondat în anul 1899 ca depou pentru linii ferate, care se construia între Uganda și Mombasa iar în 1907 a devenit capitală, potrivit www.city-data.com.

Nu cu mult timp după aceea a fost reconstruit complet la începutul anului 1900, în urma epidemiilor de ciumă și incendiului care a distrus orașul. După această perioadă orașul a continuat să crească devenind capitala Protectoratului Est African Britanic. După obținerea independenței țării, a devenit capitala noului stat independent Kenya în anul 1963.

Nairobi mai este cunoscut și sub numele de Orașul verde în plin soare” și se găsește pe Râul Nairobi la o altitudine de 1661 m deasupra nivelului mării. Cele mai înalte forme de relief sunt dealurile Ngong în partea de vest a orașului, în partea de nord se găsesc munții Kenyei, iar în partea de sud-est Munții Kilimanjaro.

Parcul Național Nairobi,unde vizitatorii pot admira gazele, zebre, girafe, bivoli, lei, leoparzi, maimuțe, rinoceri și crocodili, animale obșinuite cu turiștii și cu camerele de luat vederi. Din parc se pot vedea zgârie-norii din Nairobi.

Muzeul Național Nairobi prezintă o introducere în istoria atât a capitalei, cât și a țării. Exponatele sale includ reproduceri de artă fascinante în piatră, picturi frumoase și o colecție interesantă de păsări și fluturi colorați, potrivit visitcapitalcity.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata