Koyasan, destinaţie turistică şi loc de pelerinaj care împlineşte 1.200 de ani

Koyasan, loc de pelerinaj fondat acum 1.200 de ani, aflat departe de trepidanta viață modernă a Japoniei, atrage tot mai mulți turiști în căutarea unei experiențe noi. Acolo, la înălțimea de 800 de metri în Munții Kii, ritmul vieții este marcat de călugări cu rugăciunile lor, relatează EFE.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură l-a înscris pe lista Patrimoniului Mondial, acum mai bine de zece ani, ca unul dintre cele trei situri sacre din munții Kii (Yoshino și Omine, Kumano Sanzan și Koyasan), care sunt legate de vechile capitale Nara și Kyoto prin căi de pelerinaj.

Ansamblul acestor situri, căile de pelerinaj care le unesc și pădurile înconjurătoare formează un peisaj cultural care reflectă fuziunea dintre shintoism, înrădăcinat în vechea tradiție japoneză a cultului naturii, și budism, venit din China și din Peninsula Coreeană. Siturile sacre sunt legate prin 307 kilometri de căi de pelerinaj ce acoperă o suprafață totală de 495,3 ha. Împreună, siturile și peisajul de pădure din Munții Kii reflectă o tradiție continuă privind munții sacri de-a lungul ultimilor 1.200 de ani, potrivit site-ului whc.unesco.org.

Locul, care abundă în torenți, râuri și cascade, face parte din cultura vie a Japoniei și primește până la 15 milioane de vizitatori pe an, pelerini sau excursioniști. Fiecare dintre cele trei situri include sanctuare, dintre care unele datează din secolul al IX-lea, adaugă UNESCO.

Fondat în anul 816 de călugărul budist Kukai (774-835, cunoscut sub numele postum Kobo Daishi), care obținuse permisiunea de a utiliza terenurile, Koyasan a fost conceput ca un loc în care călugării să poată medita în tihnă, departe de capitala de atunci, Kyoto.

Una dintre construcțiile emblematice ale locului este o pagodă roșie cu înălțimea de 48,5 metri, ridicată ca simbol al principalului centru de pregătire a călugărilor.

În interior se află un uriaș Buddha Vairocana înconjurat de flori viu colorate și picturi. Pe această figură și-a axat Kukai doctrina ezoterică pe care a adus-o din China, a explicat călugărul Ryusho Soeda, director al templului principal, Kongobu-ji.

Acest templu deține cea mai mare grădină de piatră din țara asiatică, grădina Banryu-tei, cu o suprafață de circa 2.349 metri pătrați.

Cel mai solemn loc din Koyasan este drumul care duce la sanctuarul Okuno-in, unde Kukai „continuă să mediteze”, în pofida morții sale, a mai spus călugărul Ryusho Soeda, potrivit EFE.

Okuno-in, sanctuar reprezentativ pentru Koyasan, este cel mai mare cimitir din arhipelag și centrul cultului față de Kukai. Da la intrare și până la Mausoleul lui Kukai, la umbra maiestuoșilor arbori seculari, drumul trece pe lângă mai bine de 200.000 de morminte ale unor persoane ilustre sau necunoscute care și-au exprimat dorința de a odihni aproape de Kukai, potrivit site-ului koya.org.

Drumul, de circa 2 kilometri lungime, trece peste trei poduri: Ichi-no-hashi, Naka-no-hashi și Gobyo-no-hashi.

Podul Ichi-no-hashi marchează intrarea în cimitir. Potrivit credinței, chiar de pe acest pod Kukai îi însoțește pe pelerini până la Mausoleu. De aceea, în semn de devoțiune, călugării și credincioșii își împreunează mâinile înainte de a trece peste acest pod.

Unul dintre cele mai atrăgătoare aspecte ale sitului Koyasan este ocazia de a rămâne peste noapte în unul dintre cele 52 de temple budiste care oferă această posibilitate.

Credincioșii și turiștii pot consuma mâncăruri preparate în majoritatea lor pe bază de legume, produse ale pământului fertil, precum și un delicios tofu din susan.

Deși cea mai mare parte a turiștilor care călătoresc la Koyasan sunt japonezi (218.352 de vizitatori au rămas acolo peste noapte în 2014), sunt din ce în ce mai numeroși străinii care se aventurează pe acel tărâm în comuniune cu natura.

Un număr total de 54.511 de turiști străini s-au cazat acolo în 2014, potrivit autorităților din Wakayama, ceea ce reprezintă o creștere de 5,2% în raport cu anul anterior.

Această creștere este motivată în mare măsură de „marele ajutor oferit de Internet pentru promovarea Koyasan”, consideră guvernatorul prefecturii Wakayama, Yoshinobu Nisaka. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: en.wikipedia.org

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata