Kroken Alpine Ski Center – cel mai nordic centru de schi

Orașul norvegian Tromso (2.558 kmp), situat la mai bine de 350 km în interiorul Cercului Polar, adăpostește cel mai nordic centru de schi – Kroken Alpine Ski Center, fapt ce a determinat omologarea sa drept record mondial în ediția 2015 a Cărții Recordurilor.

Înconjurat de Alpii Scandinavici, centrul de schi este dotat cu două teleschiuri și patru pârtii cu diferite niveluri de dificultate. Una dintre ele, cea mai lungă, acoperă o distanță de 2 km. Aici se organizează competiția de snowboard Arctic Challenge.

Cercul Polar începe de la 66 de grade și 33 de minute latitudine nordică și se întinde până la Polul Nord, incluzând regiuni din opt state. Vara, soarele nu apune, iar perioada se mărește cu cât se merge spre nord, ajungând până la zile și nopți care durează câte șase luni.

Tromso este cel mai mare oraș din nordul Norvegiei și este recunoscut atât pentru frumusețea și autenticitatea caselor sale de lemn construite în secolul XVIII cât și pentru unicitatea peisajului natural — apă, fiorduri, munți, zăpadă, zone polare și ghețari.

Cea mai mare parte a orașului se află pe insula Tromsoya, unde turiștii pot vizita cele câteva muzee ale regiunii și pot face excursii în zonele cu păduri de mesteceni. Cu ajutorul telecabinei Fjellheisen (420 m) se poate ajunge pe Muntele Storsteinen, potrivit , turiștii beneficiind de o priveliște spectaculoasă a orașului și zonelor înconjurătoare. Este un loc de observație important al Aurorei Boreale.

Alte atracții ale orașului sunt Catedrala Arctică, clădirea simbol a orașului, dar și acvariul Polaria, care găzduiește pești din regiunea arctică și numeroase foci, și Muzeul Polar axat pe istoria exploratorilor și pescarilor din această zonă.

Tromso este unul dintre cele mai bune locuri din lume de unde se pot vedea ”luminile nordului” sau Aurora Boreală, un fenomen produs de particulele încărcate cu energie care traversează spațiul cosmic, purtate de vântul solar și care sunt atrase de câmpul magnetic al Pământului.

Un alt fenomen sărbătorit de locuitorii acestui oraș este soarele de la miezul nopții sau Midnight Sun, când, la începutul verii, din 14 mai până în 30 iulie, pe o perioadă de 77 de zile, soarele rămâne deasupra orizontului toată noaptea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: facebook.com/Kroken-Alpinsenter

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata