La pas prin Bucureşti: Hotelul Intercontinental

Hotelul Intercontinental reprezintă unul dintre simbolurile Capitalei, rămânând, la peste 40 de ani de la construcţie, cel mai înalt hotel din Bucureşti. Localizată în Piaţa Universităţii, la kilometrul zero, clădirea se regăseşte în istoria de imagini a celor mai importante evenimente de stradă din ultimul sfert de secol.

Hotelul Intercontinentul, ”verticala majoră a peisajului bucureştean” din anii ’70, a fost primul hotel de cinci stele din România şi cel de-al doilea hotel construit de lanţul hotelier InterContinental într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb.

Construcţia a început în 1967, după proiectul arhitecţilor Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea, ca parte a unui proiect mai amplu ce includea şi clădirea Teatrului Naţional. Lucrările au durat trei ani, iar inaugurarea a avut loc la 23 mai 1971.

Peretele din Sala Rondă a hotelului, dedicată conferinţelor, a fost decorat de pictorul Sabin Bălaşa şi face parte din Patrimoniul Naţional de Artă.

”Istoria Bucureştilor”, de Constantin C. Giurescu, publicată în 1979, descria cadrul urban nou format: ”Piaţa Bălcescu — unde se ridică un vast complex cuprinzând, între altele, noul Teatru Naţional şi Hotelul Intercontinental — este un important centru arhitectonic al oraşului”.

Hotelul a devenit prima alegere pentru jurnaliştii străini care veneau în Bucureşti, precum şi pentru personalităţile aflate în vizite oficiale.

La Revoluţia din 1989 şi la mineriada din 1990, balcoanele hotelului au reprezentat locuri privilegiate pentru surprinderea şi imortalizarea momentelor de represiune şi protest din Piaţa Universităţii.

Hotelul are 22 de etaje cu 257 de camere şi apartamente, un centru de sănătate la etajul 22 şi spaţii de conferinţe ce depăşesc 1.500 de metri pătraţi.

La etajul al 19-lea se află Apartamentul Imperial, cu o suprafaţă de 240 mp, de unde se poate admira priveliştea spre Piaţa Universităţii. Mobila din acest apartament este albă din lemn de nuc, poleită cu aur şi obiecte de iluminat din sticlă de Murano. Dotat cu un pian alb cu coadă, marca Stainway & Sons, şi cu saună, apartamentul a devenit faimos după 1979, când a fost folosit ca platou de filmare pentru câteva scene din filmul ”Nea Mărin Miliardar”, cu Amza Pellea în rolul principal.

Hotelul mai cuprinde un restaurant, o braserie şi un lounge bar, precum şi o piscină, la etajul 22.

Lenny Kravitz, Ariel Sharon, Luciano Pavarotti, Jose Carreras se numără printre personalităţile care au fost cazate la Intercontinental. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata