La pas prin Bucureşti: Muzeul Militar Naţional

Muzeul Militar Național este situat pe strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127, în sectorul 1 al Capitalei.

A fost înființat la 22 aprilie 1914, ca secție militară în cadrul Muzeului Național al României, transformată, la 18 decembrie 1923, în instituție de sine stătătoare.

Primele încercări de păstrare și conservare a unor piese cu caracter militar datează din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a emis un ordin conform căruia obiectele scoase din dotarea armatei urmau să fie adăpostite la Arsenalul Armatei. În 1893 a fost creat un muzeu al artileriei, după care, în anul 1914, s-a înființat o secțiune militară în cadrul Muzeului Național de Istorie.

În 1919, Ministerul Agriculturii și Domeniilor ceda Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expozițiile și patrimoniul viitorului muzeu militar. În perioada următoare s-au intensificat eforturile de a aduna și îmbogăți colecțiile și patrimoniul muzeografic, dezvoltat pe baza donațiilor și a achizițiilor, dar și a capturilor de război.

La 18 decembrie 1923 a fost emis Înaltul Decret nr. 6064 prin care regele Ferdinand a legiferat înființarea, ca instituție distinctă, a Muzeului Militar Național. Primul director al muzeului a fost generalul Constantin Ștefănescu-Amza. Activitatea muzeului a fost temporar suspendată în urma puternicului incendiu din vara lui 1938. Activitatea muzeului avea să fie întreruptă pentru 20 de ani, în urma seismului din noiembrie 1940 și a declanșării celui de-al Doilea Război Mondial.

Instituția a fost redeschisă publicului la 9 mai 1957, sub titulatura de Muzeul Militar Central, mai întâi în imobilul din Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 5-7, mai târziu în clădirea fostei Școli de infanterie și cavalerie din strada Izvor nr. 137.

În 1985, instituția s-a mutat în actualul sediu din strada Mircea Vulcănescu, fostă cazarmă a Regimentului de infanterie IV Ilfov nr. 21 și, mai târziu, sediul Comandamentului trupelor de grăniceri. După evenimentele din decembrie 1989, instituția a revenit la titulatura de Muzeul Militar Național. În prezent, patrimoniul Muzeului Militar Național ”Regele Ferdinand I” este alcătuit din peste 300.000 de obiecte tridimensionale și materiale documentare, fiind valorificat în modalități diverse, atât în expoziții permanente și temporare ale muzeului și ale filialelor sale, cât și prin participarea la proiecte culturale comune cu instituții de profil militar sau civile, din țară și străinătate.

Expozițiile sunt grupate în 11 categorii: istorie străveche, istorie veche, istorie medievală, istorie modernă, istorie contemporană, Sala Revoluției, uniforme militare românești, armament medieval, modern și contemporan, aviație și echipament aeronautic, trăsuri regale, harnașament și accesorii, artilerie și vehicule blindate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata