La pas prin Bucureşti: Muzeul Militar Naţional

Exponatele Muzeului Național Militar ”Regele Ferdinand I” sunt împărțite, la rândul lor, în opt categorii: armament alb și de foc; ordine, medalii, plachete și insigne; uniforme românești și străine; drapele și stindarde; arheologie și numismatică; colecții de artă plastică și decorativă; specialități militare.

Cu o existență de peste opt decenii, colecția Ordine, medalii, plachete și insigne a Muzeului Național Militar este în prezent cea mai mare din România. Ea reunește peste 10.500 de piese, reprezentând circa 1.400 de tipologii, grade și clase din 53 de țări. Printre piesele de rezistență ale colecției se numără Medalia ”Pro virtute militari”, cea mai veche medalie românească, instituită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru a răsplăti meritele participanților la luptele din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848, precum și Ordinul ”Unirii” în grad de comandor, primul ordin național românesc instituit de Alexandru Ioan Cuza în 1864.

În colecția de drapele și stindarde se află drapelul cu însemnele domnitorului Constantin Ipsilanti, datând de la începutul secolului al XIX-lea, primele drapele militare instituite de Mihai Sturdza în Moldova și Grigore Dimitrie Ghica în Țara Românească la 1834, apoi cele ale lui Barbu Știrbei, Grigore Alexandru Ghica, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, Mihai I și numeroase drapele străine (otomane, austro-ungare etc.).

În curtea muzeului sunt expuse piese de artilerie și diverse tipuri de tehnică militară de infanterie și de aviație. La intrarea în curte, se află Monumentul Eroilor Regimentului 21 Infanterie, operă a sculptorului Spiridon Georgescu. Anual, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I” organizează expoziții temporare, fotoexpoziții, sesiuni de comunicări științifice.

În 2013, muzeul a găzduit, printre altele, expoziția temporară ”Centenarul războiului balcanic, 1913-2013”, expoziția temporară ”M.N.M. prin ochii copiilor” și salonul național de modelism militar. În 2014, la același muzeu au avut loc expoziția temporară ”100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial” și un simpozion dedicat împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La 8 ianuarie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de decorare a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” din București cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înființare. Conform Legii 346 din 21 iulie 2006, Muzeul Militar Național funcționează în cadrul Ministerului Apărării și este instituție de interes național. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata