La pas prin Bucureşti: Parcul Tineretului, Sala Polivalentă şi Palatul Naţional al Copiilor

Parcul Tineretului este situat în sectorul 4 al Capitalei, la capătul Bulevardului Dimitrie Cantemir. Cu o suprafaţă de peste 80 de hectare, a fost prevăzut în schiţa de sistematizare încă din 1935, realizarea lui începând însă, în 1965 şi finalizându-se în 1974.

Amenajarea de bază a durat aproximativ 8 luni, realizându-se cu aportul tineretului, prin muncă patriotică. Parcul Tineretului, ca unitate de spaţiu predominant plantat, se distinge în cadrul sistemului verde al oraşului ca singurul pol verde al sudului Capitalei, pentru deservirea unei populaţii de circa 8000 locuitori în ariile adiacente. Înainte de apariţia parcului, zona era o mlaştină, cunoscută sub numele de ”Cocioc” sau ”Valea Plângerii”.

Proiectul parcului a fost întocmit de arhitectul Valentin Donose.

Totodată s-a proiectat o platformă dalată, decorată cu grupuri statuare, cu scopul de a găzdui serbări ale tinerilor în aer liber. În apropierea zonelor locuite, s-au amplasat mari suprafeţe de joacă pentru copii, spaţii pentru odihnă, un debarcader. Proiectantul a propus realizarea unui mare lac, cu o suprafaţă de 13 hectare, alimentat natural din pânza freatică.

Au fost efectuate lucrări de terasament şi modelare a terenului — caracterizat de prezenţa unei denivelări de circa 8-10 m.

Pistele special amenajate pentru role şi biciclete, mesele de şah, terenurile de tenis, fotbal, baschet şi minigolf reprezintă puncte de atracţie pentru vizitatorii dornici de mişcare. Datorită reliefului natural şi accidentat, vegetaţia acestui parc este compusă din arbori şi arbuşti foioşi, plante decorative anuale, bienale şi perene dispuse în diverse forme: ronduri, rabate, figuri regulate şi neregulate etc.

În cuprinsul parcului a fost amplasat Palatul Sporturilor şi Culturii, actualmente Complexul Sportiv Naţional ”Sala Polivalentă”, destinat unor acţiuni culturale şi competiţiilor. Complexul a fost inaugurat la 10 august 1974 şi reprezintă, prin poziţia, dotarea şi prin cele 5300 de locuri din incinta sa, cea mai importantă bază sportivă acoperită a Capitalei.

Complexul oferă spaţii suficiente pentru activităţi dintre cele mai variate, de la evenimentele sportive de înalt nivel, până la expoziţii artistice şi comerciale, târguri, concerte şi conferinţe. Sala dispune şi de un teren de fotbal sintetic, accesibil şi iarna, precum şi de un patinoar. În cadrul manifestărilor sportive, competitorilor li se pun la dispoziţie 7 vestiare, o saună, 8 grupuri sanitare şi o sală de testare anti-doping.

Spaţiile destinate târgurilor şi expoziţiilor acoperă o suprafaţă de 2300 mp, putând fi suplimentate cu încă 1300 mp.

Palatul national al copiilorParcul TineretuluiSala Polivalenta Bucuresti
Comentarii (0)
Adaugă comentariu