La pas prin Bucureşti: Teatrul Odeon

Teatrul Odeon este unul dintre cele mai reprezentative şi mai vechi teatre din Bucureşti. Zona actuală a Teatrului Odeon se afla, în secolul al XVII-lea în proprietatea spătarului Dumitrache Ghica, primită ca zestre de la Maria Văcărescu. Prima atestare documentară a unei case boiereşti datează din anul 1768.

În 1807 proprietatea a fost divizată prin moştenire, terenul revenind lui Costache banul. În anul 1813 Ioan Caragea a închiriat proprietatea Ghica pentru a instala Curtea domnească. Ulterior, Caragea a închiriat şi casa Slătineanu folosită pentru divanul domnesc (aflată pe locul actualului imobil Capşa, inclusiv clădirea de pe Calea Victoriei 38). Statutul de Curte domnească a fost menţinut până în anul 1825.

Curtea domnească a lui Caragea cuprindea, după diferite descrieri, reşedinţa — fosta casă Ghica — şi anexele: grajduri în zona dinspre str. Academiei şi către sud (pe actualul corp al hotelului Majestic).Casele Ghica au fost cumpărate în 1860 de Nicolae Lahovary, familia menţinându-şi proprietatea până la naţionalizarea din 1948.

Procesul de modernizare a Căii Victoriei a afectat şi proprietatea Lahovary. În locul rezidenţei de lux, terenul a fost utilizat pentru noi funcţiuni. Casa Ghica a fost închiriată pentru instituţii sau comerţ: Clubul tinerimii, Partidul Naţional de peste Carpaţi, Societatea Mercur, berărie şi bodegă importantă etc.

O intervenţie mai importantă a fost vânzarea (sau închirierea) a două parcele de pe latura de nord unde a fost construit, către Calea Victoriei, un imobil în care are sediul, în perioada interbelică, celebra gazetă L’Independance Roumaine (la al cărui etaj au avut loc reprezentaţiile lui Lumiere) şi magazinul de muzică Orfeu.

Restructurarea majoră a proprietăţii s-a produs la începutul secolului XX. Din iniţiativa lui Emil Lahovary, arhitectul Grigore Cerchez a conceput un ansamblu arhitectural de anvergură: Teatrul Comedia, situat pe latura dinspre str. Academiei, dar cu faţada orientată către Calea Victoriei, flancat de două corpuri laterale, către nord magazine şi apartamente şi către sud, Hotel Majestic.

Teatrul a fost inaugurat pe 25 decembrie 1911, urmat de aripile laterale independente — Hotel Majestic şi corpul nordic cu apartamente şi magazine, configurând astfel cele două pasaje.

Teatrul a suferit unele transformări către jumătatea secolului, amplificarea sălii, înălţarea scenei şi introducerea unor corpuri de legătură cu aripile laterale — anexe ale scenei — peste cele două pasaje.

Bombardamentele din 1945 au afectat atât teatrul, cât şi corpurile laterale, în special cel nordic care a fost parţial refăcut. Până în anii ’60, ansamblul şi-a păstrat integritatea fizică, însă cu schimbarea funcţiunilor. Fosta casă a fost transformată în librăria Cartea Rusă, iar Hotel Majestic a fost scos din funcţiune.

În anii ’70, într-o campanie de renovare a fostelor hoteluri, Hotel Majestic şi-a recăpătat funcţiunea originară.
În anul 1974 Sala Comedia a Teatrului Naţional devine Sala Majestic a Teatrului Giuleşti, teatru care în anul 1990 îşi schimbă denumirea în Teatrul Odeon.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata