La pas prin Bucureşti: Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I”, aflată pe şoseaua Panduri, nr. 68-72, în sectorul 5 al Capitalei, beneficiază nu numai de o poziţie dominantă, dar şi de perspectiva deschisă de o largă esplanadă cu spaţii verzi şi un impunător monument dedicat eroilor patriei.

Inaugurat în decembrie 1939, edificiul a fost realizat după planurile arhitectului Duiliu Marcu, care l-a conceput în linii sobre, adecvate destinaţiei sale. Are o faţadă amplă, tratată simetric, cu elemente de colţ puternic decroşate şi cu un corp central supraînălţat, prevăzut cu pilaştri.

Universitatea a fost creată în anul 1889, de către generalul Ștefan Fălcoianu, fiind a şasea şcoală de stat major din Europa, alături de cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles, având iniţial numele de „Școala Superioară de Război”.

Istoria Universităţii Naţionale de Apărare începe din 15 martie 1937, când Adunarea Deputaţilor a votat, în unanimitate, „Legea pentru autorizarea construirii localurilor necesare Școalei Superioare de Război”, alocându-se în acest scop fondurile necesare. La 16 august, acelaşi an, s-a turnat primul metru cub de beton armat la fundaţia noului local din şoseaua Pandurilor — Cotroceni, pentru ca la 1 noiembrie să aibă loc solemnitatea zidirii actului de fundaţie, în prezenţa suveranului României, regele Carol al II-lea. Inaugurarea clădirii a avut loc la 6 decembrie.

În aprilie 1944, Școala Superioară de Război a fost cazată, timp de câteva luni, în localul Școlii Primare nr. 1 din strada Mihai Viteazul. În clădirea sa se instalase Misiunea Militară Germană pentru Armata de Uscat. Această stare de fapt s-a menţinut până la 24-25 august, când aici s-au dat lupte aprige pentru eliberarea clădirii.

La 29 august 1948, Școala Superioară de Război a fost desfiinţată, ministrul apărării naţionale de atunci, Emil Bodnăraş, considerând-o ”depăşită de mersul evenimentelor”. În locul ei a fost creată Academia Militară. La 19 august 1957, apare Academia Militară Generală, rezultată din contopirea Academiei Militare Politice cu Academia Militară. Din iunie 1959, Academia Militară Generală include şi Academia Tehnică Militară.

În data de 17 mai 1990, Academia Tehnică Militară a redevenit instituţie de învăţământ separată de Academia Militară. Denumirea universităţii este schimbată, din nou, la 23 aprilie 1991, în ”Academia de Înalte Studii Militare”. În cadrul acesteia, se înfiinţează Colegiul Naţional de Apărare, ca structură distinctă. La 1 decembrie 1993, s-a constituit Colegiul Superior de Stat Major, structură organizatorică cu funcţionare distinctă în cadrul Academiei. La 15 februarie 1995, s-a constituit Colegiul de Comandă şi Stat Major din cadrul Academiei, cu funcţionare distinctă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata