La Paz, capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe glob

Bolivia, denumită oficial Statul Plurinațional al Boliviei, a sărbătorit ziua națională la 6 august, dată la care statul și-a proclamat independența, în 1825.

Cu o suprafață de 1,1 milioane kilometri pătrați, țara are o populație de 10.800.882 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Până în 1543, teritoriul actualei Republici Bolivia a fost locuit de amerindienii aymara, fiind parte a Imperiului Incaș. În 1543, teritoriul Boliviei a fost inclus în Viceregatul Perului. La 20 octombrie 1548, este întemeiat orașul La Paz. Din 1776, teritoriul este inclus în Viceregatul Rio de la Plata. În 1780-1781, are loc răscoala indienilor conduși de Tupaj Katari împotriva dominației coloniale.

La 6 august 1825, Simon Bolivar înfăptuiește eliberarea țării de sub dominația spaniolă. În semn de omagiu adus ”Eliberatorului”, statul primește numele de Bolivia. Între 1836 și 1839, are loc o unificare politică între Bolivia și Peru, sub președinția mareșalului Santa Cruz.

José Maria Linares a fost primul președinte civil de la cucerirea independenței (1857-1861). În 1879-1884, se desfășoară așa-numitul ”război al salpetrului” între Chile, Bolivia și Peru. În această perioadă, Bolivia pierde, în favoarea Republicii Chile, teritoriul Antofagasta și, implicit, accesul la mare. Începând cu 1880, a început perioada guvernelor civile, în care partidele liberal și conservator au guvernat împreună. În 1899, sediul guvernului este transferat de la Sucre la La Paz. Guvernarea democratică a fost stabilită în 1982.

Bolivia are două capitale: La Paz, capitala administrativă, unde se află sediul guvernului (1.8 mil. locuitori, potrivit www.cia.gov, 2014) și Sucre, capitala constituțională (358.000 loc., 2014). Principalele orașe: Santa Cruz de la Sierra (2.032 mil.loc., 2014), Cochabamba (1.208 mil.loc., 2014), El Alto, Oruro.

La Paz este capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe glob — 3.600 m — și unul dintre cele mai interesante orașe ale Americii de Sud, care deține atracții turistice variate, clădiri cu arhitectură tradițională, clădiri istorice, localuri tradiționale, piețe, muzee etc.

Capitala a fost fondată la 20 octombrie 1548, de către Alonso Mendoza, pentru marcarea sfârșitului războiului civil din Peru, potrivit www.turism-360.ro.

Principalele atracții turistice: Piața de Flori este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș, cu diferite specii de flori de la cele mai întâlnite până la cele mai rare; Palatul Prezidențial; Biserica San Francisco — o reprezentare a stilului spaniol de secol XVI, cu fațade împodobite cu sculpturi în piatră, interiorul fiind decorat cu numeroase obiecte de cult, statui și picturi; Catedrala din Piața Murillo datează din 1835 și este una dintre cele mai impresionante clădiri din La Paz, o construcție imensă, cu un dom înalt, ziduri solide și vitralii interesante; Muzeul Frunzei de Coca este dedicat plantei de coca și rolului pe care aceasta l-a avut și îl are în istoria și folclorul țării; Muzeul de Arte Contemporane se află într-o veche vilă din secolul al XIX-lea și pune în valoare, în principal, arta boliviană; Muzeul de Etnografie și Folclor prezintă istoria culturală, folclorul și tradițiile din Bolivia.

Se pot admira colecții unice, precum Tres Milenios de Tejidos; Muzeul Metalelor Prețioase este un muzeu dedicat legendelor și exploatărilor metalelor prețioase din zonă (aur, argint, cupru); Casa de Murillo, locuința lui Don Pedro Domingi Murillo, erou în luptele pentru independență din secolul al XIX-lea. Sunt expuse obiecte din argint, mobilier, țesături, instrumente muzicale ce au aparținut familiei Murillo. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata