Lacul Bucura – cel mai mare lac glaciar din România

Situat la o altitudine de 2.040 m, ascuns între crestele masivului Retezat (Vârful Retezat, 2.482 m), Lacul Bucura este cel mai întins lac glaciar ca suprafață, de pe teritoriul țării noastre, măsurând 8,9 ha, se arată pe www.roturism-info.ro.

Lacul Bucura, aflat în Căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, are o lungime de 550 m, o lățime medie de 160 m și un perimetru de circa 1.390 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de 625.000 mc. Adâncimea maximă a lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Cinci izvoare principale alimentează lacul, care la rându-i deversează, printr-o singură sursă, spre Lacul Lia, se arată pe www.cazaretarahategului.ro.

Accesul în zonă se poate face cu mașina dinspre șoseaua Hațeg-Caransebeș (km 61 Cârnești), prin Clopotiva — Gura Zlata — Barajul Gura Apelor — Gura Bucurei — Poiana Pelegii (1.630 m) — Lacul Bucura (2.040 m). Atât în Poiana Pelegii, cât și lângă lac există un refugiu salvamont, dar și zone speciale de campare.

Totodată, lacul este un punct de pornire spre alte trasee, precum: Lacul Bucura — Vârful Retezat; Lacul Bucura — Tăul Porții — Custura Retezatului — Șaua Retezatului — Vârful Retezat; Lacul Bucura — Lacul Zănoaga; Lacul Bucura — Lacul Porții — Șaua Judele — Vârful Judele — Lacul Zănoaga; Lacul Bucura — Vârful Custura; Lacul Bucura — Vârful Peleaga — Șaua Pelegii — Vârful Păpușa — Fereastra Custurii — Vârful Custurii.

Zona Munților Retezat abundă de numeroase legende, se arată pe www.roturism-info.ro, una dintre acestea amintind și de Lacul Bucura, ca fiind locul de întâlnire al haiducilor din Banat, Transilvania și Oltenia, care-și împărțeau prada. Potrivit legendei, pentru a nu fi prinși cu aurul asupra lor, haiducii îl aruncau în lac. Și astăzi, locuitorii din zonă, povestesc despre comorile ce așteaptă să fie scoase la lumină.

Munții Retezat se află în Carpații Meridionali, fiind considerați cei mai înalți și mai stâncoși din șirul munților dintre Jiu și Dunăre. Sunt constituiți din două creste alpine, aproape paralele, una situată la nord (lungă de cca 30 km), cealaltă la sud (lungă de cca 25 km). Cele două creste principale sunt legate, între Vârful Păpușa și Vârful Custura, printr-o creastă ascuțită, lungă de aproximativ 2,5 km, pe care se ridică piscuri ce oferă tururi de orizont de neuitat. Dintre aceste piscuri, Vârful Păpușa (2.508 m), Vârful Peleaga (2.509 m) și Vârful Retezat (2.482 m) sunt reprezentative.

Parcul Național Retezat a fost înființat în 1935, la inițiativa a doi mari savanți români, Alexandru Borza și Emil Racoviță, devenind primul parc național din țara noastră. Parcul, cu statut de arie protejată recunoscută la nivel național și internațional, acoperă o suprafață de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu și este recunoscut ca Rezervație a Biosferei din 1979. În cadrul acestuia a fost constituită Rezervația științifică Gemenele — Tău (1.932 ha), având un statut special.

Parcul cuprinde peste 20 de vârfuri cu altitudini mai mari de 2.000 de m, văi largi modelate de ghețari care adăpostesc până la 80 de lacuri și tăuri glaciare, fiind supranumit ”tărâmul fermecat, cu ochi albaștri”.

Întreaga arie naturală montană protejată prezintă o gamă floristică și faunistică diversă, adăpostind, potrivit www.retezat.ro, aproape 1.190 specii de plante, respectiv peste o treime de speciile de plante din România; 90 de specii de plante endemice, care nu mai pot fi văzute nicăieri; multe plante rare sau aflate în pericol, care încă mai pot fi admirate în Retezat; urși, lupi și râși, dar și capre negre, cerbi, căprioare, mistreți, iepuri; 185 de specii de păsări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata