Lacul de Vest din Hangzhou, izvor de inspiraţie al poeţilor chinezi

Lacul de Vest este situat în orașul Hangzhou, capitala Provinciei Zhejiang din estul Chinei. Împărțit în cinci secțiuni de către trei diguri, lacul cu apă dulce este un loc înconjurat de nenumărate temple, pagode, grădini și copaci ornamentali, pe suprafața sa găsindu-se pitorești insule artificiale.

Lacul de Vest din provincia Zhejiang a servit, încă din secolul al IX-lea, ca inspirație pentru poeții și pictorii chinezi și nu numai, ceea ce spune multe despre frumusețea sa. De asemenea, specialiștii în design-ul grădinilor chinezești au modelat și dezvoltat această artă privind grădinile naturale din imediata apropiere a acestui lac.

Datorită acestor bogății naturale, Lacul de Vest din Zhejiang a fost inclus, la 24 iunie 2011, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Conform http://whc.unesco.org/: ”Lacul de Vest a influențat design-ul grădinilor în tot restul Chinei, precum și în Japonia și Coreea, fiind, totodată, o dovadă vie a tradiției culturale a modificării peisajelor naturale pentru a reflecta comuniunea dintre om și natură”.

Legenda spune că Lacul de Vest este încarnarea lui Xi Shi, una din cele patru grații ale Chinei antice.

Conform , luciul de apă al Lacului de Vest măsoară 5,68 de kilometri pătrați iar adâncimea lui medie este de 1,5 metri.

Istoria Lacului de Vest începe în timpul Dinastiei Qin, în urmă cu peste 2000 de ani, Lacul de Vest era încă o parte a râului Qiantang. Treptat, la bazele Munților Wu și Baoshi, s-a format o albie, lacul prinzând astfel contur. Următoarea Dinastie, Sui, a întreprins lucrări hidrologice, continuate de Dinastia Tang.

Revenind în istoria relativ recentă, a secolului XX, s-au realizat în zonă cinci autostrăzi, fapt ce a dus la o creștere considerabilă a turismului în zona Lacului de Vest, vizitatorii fiind atât din Shanghai sau Nanjing, cât și din Europa, America și Japonia. Între anii 1930-1936, deja numărul turiștilor prezenți în Hangzhou se ridica la 32.845.

Printre cele mai recente lucrări care au privit Lacul de Vest a fost proiectul ”Renovarea părții sudice a Lacului”, prin care au fost amenajate patru parcuri, deschise, gratuit, non-stop, precum și ridicarea unei pagode locul Pagodei Leifeng, prăbușită în urmă cu 78 de ani.

Flora Lacului de Vest este extrem de diversificată și include flori de lotus, lalele, sălcii, magnolii, cireși, pruni, piersici și trandafiri. Fauna, deși nu la fel de bogată, numără pescăruși cu gâtul alb, rațe sălbatice și crapi ornamentali. Pe lângă importanța sa culturală și turistică, Lacul de Vest a avut o contribuție semnificativă la industria locală de pescuit: o statistică din 1977 arată că se pescuiau din acest lac 1.300 kg de pește pe hectar.

Principalele atracții ale Lacului de Vest din Provincia Zhejiang sunt: Templul Yue Fei, ridicat în memoria generalului cu același nume; mănăstirea budistă Lingyin; aria Long Jing, faimoasă pentru frunzele sale de ceai; Templul Jingci, cunoscut și sub numele de Templul retragerii spirituale; izvorul de apă minerală Tiger și, bineînțeles, Muzeul Lacului de Vest, situat pe malul acestuia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata