Lacul Învârtita – cel mai mare lac carstic din România format pe gips

Lacul Învârtita, cunoscut și sub denumirea de Nucșoara, este cel mai mare lac carstic format pe gips (sulfat de calciu și rocă solubilă) de la noi din țară, potrivit www.turismbradetu.ro.

Aflat la o altitudine de 780 m, în regiunea muscelelor subcarpatice dintre Râurile Brădetu și Doamnei, pe raza comunei Nucșoara din județul Argeș, lacul a fost declarat monument al naturii și este inclus în arealul rezervației naturale Măgura-Nucșoara.

Apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, lacul are o suprafață de 2,2 ha și o adâncime de 5 m și s-a format într-o dolină pe gips, prin dizolvare, apoi a suferit procese de sufuziune și de tasare, așa cum arată și romaniaoriginal.info.

Lacurile formate pe gips sunt rare, deși în formațiunile paleogene orizonturile de ghipsuri sunt uneori bine dezvoltate, datorită intercalațiilor frecvente de gresii și marne care frânează procesele de carstificare, cât și acoperirii lor cu formațiuni impermeabile.

Lacul Învârtita este un important obiectiv turistic din Muntenia și datorită izvoarelor sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ce se pot folosi în scopuri balneare. De asemenea, potrivit surselor amintite, împreună cu pădurea ce-l înconjoară, reprezintă un loc ideal de meditație, o oază de liniște și relaxare, în zonă fiind permis și pescuitul, precum și plimbările cu barca. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata