Lacul Ochiul Beiului – un loc de poveste

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Caraș-Severin este Lacul Ochiul Beiului, monument al naturii, protejat, alimentat de un izvor carstic subteran, de o culoare aproape ireală.

Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă din Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar apa este atât de curată, încât păstrăvii care înoată în el pot fi admirați în toată splendoarea lor.

Interesant este că acest lac nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Acest lucru face ca păsările migratoare, stârcii cenușii ori rațele sălbatice, în loc să plece toamna spre țările calde, rămân aici peste iarnă.

Legenda spune că în noaptea de Sânziene, în jurul lacului se strâng ielele, care sunt foarte frumoase și care îi vrăjesc pe bărbați prin farmecul lor.

O altă legendă spune, însă, că lacul s-a format după ce, în urmă cu câteva sute de ani, fiul unui renumit bei ce domnea asupra ținutului, în timp ce se afla la vânătoare, s-a îndrăgostit de fiica unui păstor. Potrivit legendei, un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără fată de prin partea locului, pe care a răpit-o și a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei.

În timpul nopții însă, cu ajutorul unei funii împletită din propria-i rochie, fata reușește să scape și să fugă, venind la baza stâncii, în Valea Nerei. Acest lucru nu a fost pe placul beiului, fapt pentru care a ordonat ca fata să fie omorâtă. De atâta amărăciune, fiul beiului a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele, dar și culoarea ochilor tânărului. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viață, fiul beiului și-a pus, în același loc, capăt zilelor. De altfel, lacul are forma unui crater oval, sau a unui ochi, cu diametrul de circa 20 metri.

Se mai spune că fata s-a transformat în râu — Râul Beușnița, iar tânărul, în lac — Lacul Ochiul Beiului.

Lacul este poziționat aproape de cele trei cascade ale râului Beușnița, rezervația naturală cu aceleași nume, iar împrejurimile sălbatice, ca și ruinele cetății medievale Ilidia din apropiere, constituie unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat.

Pe raza satului Sasca Română, după vărsarea Beiului în Nera, se termină frumoasele Chei ale Nerei — rezervație naturală, unde trecerea călătorului se face prin tunele săpate în stânca abruptă a malului drept.

Citește și
2 Comentarii
  1. Adi spune

    Eu am fost acolo, probabil din cauza ca s-a intunecat putin, dar nu mi s-a parut atat de impresionant acest lac.
    In schimb am fost sa ne odihnim putin mai sus de rau, langa lac, si am vazut o mica cascada, ce cobora in scarita, care mi s-a parut de 3 ori mai interesanta decat lacul, de ce nu se arata mai multe poze despre aceasta?!
    Mai interesant este acel lac din Austria (vezi youtube Grüner See Scuba Diving – Austria) care seamana cu acesta (ca si aspect, culori etc. dar care este mult mai mare decat acesta si in comparatie, L. Ochiul Beiului este mai degraba o mica balta, nu lac), in care chiar se pot face scufundari, nu doar poze de nunta.

  2. Amalia Sandu spune

    Ministrul turismului trebuie sa finanteze pe un program de turism pentru turistii romani si straini .Trebuie sa avem un turism romanesc ca punem pe harta numele de Romania.Prin aceasta finantare Lacul Ochiul Beiului va avea din 2015 multi turisti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata