Lacul Sfânta Ana şi Tinovul Mohoş, locuri de văzut cel puţin odată în viaţă

‘La Sfânta Ana și în Tinovul Mohoș ar trebui să se organizeze un pelerinaj. Aici e un loc sfânt, unde fiecare trebuie să ajungă, cel puțin o dată în viață’. Așa își începe prezentarea custodele Rezervației Naturale Sfânta Ana-Tinovul Mohoș, Kerezsi Laszlo- Laci bacsi sau nea Vasilică, așa cum se prezintă, adesea, turiștilor.

De 23 de ani stă în vârful muntelui, indiferent de vreme și are grijă de rezervație, ‘de ceea ce a dat Dumnezeu’, fiind exemplul elocvent al omului care sfințește locul. Spune că Lacul Sfânta Ana este viața sa și crede că a ajuns să se îngrijească de rezervație,’poate pentru că sufletul meu a fost cândva copac și a văzut cum se taie copacii și atunci a simțit că trebuie să preiau rezervația’. Datorită lui și echipei pe care o coordonează, zona este tot mai vizitată, iar turismul practicat respectă mediul înconjurător și nu periclitează aria naturală.

 

  • Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa

În Masivul Ciomatu Mare, la granița dintre județele Harghita și Covasna, îmbrățișat de păduri și vegheat de soarele blând, se află Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa. Situat la aproximativ 950 de metri altitudine, lacul Sfânta Ana se întinde pe 20 de hectare și are o adâncime de șapte metri

Nefiind alimentată de izvoare, apa lacului provine numai din ploi și din topirea zăpezii și este pură, aproape distilată, într-un litru de apă găsindu-se 0,029 de miligrame de minerale. Întrucât nu este oxigenată, în lac nu există nicio vietate.

Kerezsi Laszlo ne asigură că acest loc și împrejurimile sale au fost considerate sfinte încă din vremea popoarelor precreștine și această credință este păstrată și în zilele noastre. În apropierea lacului se află o capelă catolică, ridicată în cinstea Sfintei Ana, care în fiecare an este loc de pelerinaj pentru sute de credincioși. ”În 26 iulie, se ține, în fiecare an, hramul Anei și vin aici pelerini din toate părțile, pentru că este o vorbă: dacă ai credință în Dumnezeu și suflet curat, ceea ce îi rogi pe Domnul și pe Maica Domnului la capela Ana, se va împlini’, spune custodele rezervației. Înainte de asta, toți cei care vin în zonă trebuie să pună mâna în lacul Sfânta Ana, pentru a se curăța de păcate.

În jurul originii lacului s-au țesut, de-a lungul vremii, mai multe legende, așa cum se întâmplă în cazul locurilor a căror frumusețe oamenii nu o pot explica. Cea mai cunoscută este cea a Anei, fata care a fost înhămată la o caleașcă, împreună cu alte 11 fecioare, de către stăpânul cetății Tușnad.

”Pentru că nu aveau putere să poarte caleașca mai repede, fetele au fost biciuite iar Ana, nemaisuportând durerea sa și a semenelor sale l-a blestemat pe tiran: Dumnezeu cel Mare să rupă pământul sub noi/ Să scufunde acest om rău/ Și împreună cu el și pe noi’, povestește nenea Laci. Legenda spune că Dumnezeu a ascultat-o, muntele s-a surpat și din lacrimile plânse ale fetelor s-a născut un lac curat ca lacrima și în care, dacă te scalzi, Dumnezeu te spală de păcate și timp de un an ești ferit de probleme.

‘Este o legendă, dar e frumoasă. Le spun turiștilor din străinătate, în special la cei din America sau din țările dezvoltate: Vedeți, noi, românii, aici avem legende de la uriași și de la crearea Pământului, iar voi aveți legende numai din 1800’, explică cu umor custodele rezervației.

Toți cei care vin în zonă trebuie să respecte anumite reguli, devenite sfinte pentru rangerii rezervației. În lac nu se permite scăldatul celor care s-au uns pe corp cu ulei de plajă sau cremă de protecție, focul pentru grătare se face doar în locuri special amenajate, gunoiul se colectează selectiv iar în zonă este permis accesul cu mașinile numai până la un anumit punct și doar în schimbul unei taxe. Înainte ca Kerezsi Laszlo să devină custodele rezervației, apa lacului era poluată din cauza celor care își spălau mașinile acolo sau se scăldau fără să respecte nicio regulă, gunoaiele tronau peste tot, se făceau focuri în pădure și nu de puține ori s-au înregistrat incendii de vegetație.

Încet, încet situația s-a schimbat și nenea Laci spune cu mândrie că rezervația Lacul Sfânta Ana-Tinovul Mohoș a primit ‘diploma de onoare de la UE și s-a situat pe locul I la nivel național la categoria rezervații naturale’.

Lacul Sfânta Ana reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din România și anual vin aici atât oameni simpli cât și politicieni din România și Ungaria, dar și miliardari, precum celebrul George Soros. Custodele rezervației își amintește că zona a fost vizitată, de mai multe ori, chiar de președintele României, Traian Băsescu. Într-una dintre vizite, șeful statului a venit neanunțat și, ca oricărui turist care vine cu mașina, i s-a cerut să plătească taxa de intrare în rezervație.

‘Am avut un ranger, fost secretar de partid căruia, nu-i plăcea când cineva se adresa cu ‘băi’. Și a venit domnul președinte și a spus: ‘băi, cât trebuie să plătesc’ și el răspuns: ‘băi, zece lei’. Și când a văzut că-i președintele era să leșine. A trebuit să-l schimbăm din post pentru că a crezut că este ca și cu Ceaușescu și că intră în pușcărie pentru că i s-a adresat așa președintelui’, își amintește nenea Laci, care i-a spus președintelui că și el trebuie să se spele de păcate cu apa din lac.

”Și i-am spus și domnului președinte: Noi, aici, la Sfânta Ana, trebuie să spălăm păcatele cu apa sfințită și eu, de obicei, mă spăl pe ochi, că dacă sunt femei frumoase mă uit la ele și doar cu ochiul mai fac păcate. Și domnul președintele m-a întrebat ce trebuie să facă. Și i-am spus: ‘politicienii, cam toți trebuie să facă gargară’, povestește cu umor, custodele rezervației.

Acesta ține să-i amintească și pe turiștii japonezi, ‘care au patru aparate foto agățate de gât’, care sunt disciplinați și care atunci când au ajuns în fața copacilor pitici din Tinovul Mohoș s-au aplecat și i-au salutat. ‘Când m-am dus cu ei în Tinov și le-am arătat copacii pitici s-au aplecat și i-au salutat, spunând ‘bonsai’. Tot ei m-au întrebat dacă pot fuma în rezervație și dacă fumul nu face rău plantelor. Această istorioară o spun la toată lumea, pentru că asta înseamnă respect față de natură’, spune nenea Laci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata