Lacul Ursu din Sovata are cel mai pronunţat efect de heliotermie din lume

După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduiește diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înființată prima bază de tratament.

În scurt timp de la formarea Lacului Ursu, cel mai important lac dintre cele cinci lacuri cu apă sărată existente în actuala stațiune Sovata — între care Aluniș, Roșu și Verde, Lacul Negru și Lacul Mierlei — oamenii și-au dat seama că cel sub forma unei blăni de urs desfășurate este deosebit față de celelalte, nu atât ca dimensiuni, cât mai ales prin temperatura apei.

‘Acest fenomen de heliotermie face ca Lacul Ursu să fie cel mai important din Sovata, și nu numai în Sovata, ci la nivelul Europei și chiar a globului, este un fenomen unicat. Sunt foarte puține lacuri care prezintă acest fenomen de heliotermie, Lacul Ursu fiind cel care are cel mai pronunțat efect (…) Lacul Ursu este cel mai important din stațiune nu numai din cauză că este cel mai mare, atât ca suprafață, cât și ca adâncime, ci este cel mai important deoarece prezintă cel mai pronunțat fenomen de heliotermie. Fenomenul de heliotermie a fost cercetat, studiat intens de institutele de specialitate din țară, un exponent care realizează o comasare a tuturor cercetărilor și dau acceptul pentru a se putea folosi sau a nu se putea folosi un zăcământ mineral fiind Institutul Național de Balneologie, cu sediul în București’, a declarat directorul SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos.

Acesta a spus că după cercetările care s-au făcut a rezultat că Lacul Ursu prezintă fenomenul de heliotermie, ceea ce înseamnă că la sfârșitul perioadei lui de încălzire, adică pe la mijlocul sau sfârșitul lunii iunie, temperatura apei la adâncimea de 1,5 metri, acolo unde este termoclima lacului, poate să ajungă la 50 de grade Celsius. După deschiderea sezonului de balneație, adică la sfârșitul lunii iunie, starturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade, iar apoi urmează încontinuu să se răcească, mai ales din luna august, când încep nopțile răcoroase.

Pentru conservarea căldurii lacului, Fulop Nagy Janos a spus că scăldatul este permis doar în anumite perioade ale zilei, dar niciodată înainte de ora 10,00, și numai într-o anumită porțiune a lacului.

‘Urmare a studiilor care au fost efectuate de către multe specialități și cu întindere îndelungată în timp, au rezultat niște concluzii care s-au înglobat în instrucțiunile privind exploatarea Lacului Ursu, în scopul protejării și păstrării fenomenului de heliotermie. Văd că în ziua de astăzi foarte mult accent se pune pe protecția mediului, dar sunt convins că în aceeași măsură și înainte de 1989 se punea accent pe aceste aspecte, chiar dacă ele nu se numeau în mod explicit protecția mediului. Deci atunci când instituțiile de specialitate au cercetat acest fenomen, toate s-au concentrat pentru a se elabora acest studiu privind instrucțiunile de exploatare care trebuie respectate.

Aceste instrucțiuni fac parte din integrantă din contractul de concesiune în baza căruia societatea noastră a obținut de la statul român dreptul de utilizare a lacului și a resurselor pe care acest lac la adăpostește, iar noi trebuie să procedăm în consecință. Lacul nu poate fi utilizat înainte de ora 10,00, în fiecare zi, nu poate fi utilizat după ora 18,00.

Între ora 13,00 și 15,00, zilnic, se păstrează o pauză de îmbăiere datorită faptului că la orele respective expunerea la razele soarelui asupra luciului de apă este maxim, iar în aceste două ore se întâmplă primenirea, împrospătarea apei: din acea zonă nefolosită a lacului vin curenții care aduc în permanență apă proaspătă, neutilizată’, a arătat Fulop Nagy Janos.

Directorul SC Balneoclimaterica SA a ținut să sublinieze că, având în vedere concentrația salină a lacului, nu se pune problema unei împrospătări sau vreunui pericol dacă acea ‘primenire’ nu s-ar întâmpla, ci se dorește păstrarea condițiilor în care funcționează un întreg ecosistem, foarte bine cercetat și foarte bine reglat din punct de vedere al exploatării.

Începând din 1928, în Sovata există baza de tratament de pe malul Lacului Ursu, care a fost primul stabiliment balnear realizat în această zonă, a urmat apoi de baza de tratament de la Lacul Negru, în 1933, iar în 1973 baza de tratament de la Hotelul Sovata, actualul Hotel Danubius Health Spa, care deservește acum toate cerințele venite din partea turiștilor care se cazează la hotelurile Sovata, Brădet (Danubius Health Spa Resort Brădet), Făget și Aluniș.

‘Vestea care s-a dus atunci, imediat după formarea lacurilor este documentată acum cu observații medicale, cu recomandări din partea Institutului Național de Balneologie, care în paranteză trebuie să vă spun este a doua instituție ca vechime în Europa, după cea de la Viena, care a fost prima în Europa. Este un institut foarte serios care efectuează lucrări pentru toate bazele de tratament și toate resursele minerale utile din țară, și nu numai din țară dar și din străinătate.

Un buletin de analiză care se eliberează de acest institut prevede atât recomandări medicale pentru orice substanță minerală utilă care poate fi utilizată cu scopul de tratament, cât și contraindicații. Procedurile de tratament pe care Institutul Național de Balneologie le recomandă este procedura de tratament pentru reumatologie, proceduri de tratament pentru afecțiuni ginecologice cu rezultate deosebit de bune pentru combaterea sterilității la femei. Acestea sunt afecțiunile principale care pot fi tratate cu apă sărată și cu nămol terapeutic peloidogen de la Sovata’, a spus Fulop Nagy Janos.

El a precizat că sunt și afecțiuni secundare care se tratează la Sovata, afecțiuni ale aparatului locomotor, ale aparatului respirator, bineînțeles nu în stadiul acut.

Dacă afecțiunile aparatului respirator sunt deja în faza a II-a, nu chiar în prima fază, atunci Salina de la Praid se recomandă pentru efectuarea procedurilor de tratament și de recuperare. În fiecare an în jur 110.000 de oameni vin să facă cel puțin o îmbăiere în lacurile de la Sovata, ceea ce de fapt înseamnă că au făcut o procedură de tratament. Cei care vin pentru mai mult de o singură și o simplă îmbăiere sunt aproximativ 7.000 de persoane, vorbesc de capacitățile de cazare din toată stațiunea. Începând din acest an, biletele pentru pensionari pe care le suportă bugetul statului prin Casa Națională de Pensii sunt bilete de 16 zile, înainte erau bilete de 18 zile, din care 14 zile obligatoriu tratament, începând din acest an aceste bilete sunt de 16 zile, cu obligația de a efectua timp de 12 zile proceduri de tratament. Deci în jur de 7.000 de persoane vin cu o anumită trimitere’, a precizat acesta.

Din ultimele estimări se pare că numărul locurilor de cazare — locuri omologate, clasificate conform legii — au început din nou să se apropie la numărul existent înainte de 1989, însă au un grad de confort mult mai ridicat.

Balneoclimaterica SA după privatizarea din anul 2000 a intrat în portofoliul Danubius Hotels Group, care este cel mai mare prestator de servicii turistice balneare din Centrul și Estul Europei, iar acest concern a investit în modernizarea hotelurilor, astfel încât acum deține două hoteluri de 4 stele, fapt ce a crescut adresabilitatea turiștilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata