Lacul Ursu din Sovata are cel mai pronunţat efect de heliotermie din lume

Eu mă bucur de aceste capacități, asta înseamnă că Sovata a devenit o destinație turistică căutată de oamenii care preferă să rămână în țară dacă găsesc condiții și servicii bune. Nu pleacă în străinătate, pentru că boala turismului românesc din ultimii 20 de ani a fost că noi, de fapt, am devenit simpli vânzători de bilete de avion pentru românul care dorea să plece undeva în concediu și să se simtă bine, iar în țară nu găsea aceste condiții.

Mă bucură că în Sovata încep să se dezvolte aceste capacități de 3 și de 4 stele, dar în calitate de vicepreședinte al Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, având informații de acest gen și de la colegii din alte stațiuni, mă bucură de asemenea faptul că în toate stațiunile balneare din țară se întâmplă, cu pași mai mici sau mai mari, lucruri care sunt benefice pentru îmbunătățirea condițiilor din turismul balnear’, a accentuat directorul general al SC Balneoclimaterica SA.

Primarul orașului Sovata, Peter Ferenc, a arătat că atât pe raza stațiunii, cât și pe raza întregului oraș există trei hoteluri de 4 stele, două hoteluri de 3 stele și unul de 2 stele, precum și numeroase pensiuni de 3 și 4 margarete, existând și o serie de centre wellness.

”Putem vorbi de 50 de pensiuni care sunt autorizate, în unele sunt servicii de o calitate foarte înaltă. Sunt trei campinguri — Stâna de Vale, cu căsuțe de lemn și posibilități pentru corturi, totodată există bungalourile unde există căsuțe de lemn și un mic hotel. Mai există o altă posibilitate de campinguri, Grădina lui Vass, care se află în oraș și este des vizitată mai ales de persoane care vin cu rulote. Cei care vin din străinătate se opresc aici unde au condiții pentru rulote de mașini și pentru corturi. Totodată trebuie să menționăm că pe lângă pensiuni există foarte multe persoane fizice din Sovata care își închiriază locuințele, aici nu putem avea o evidență foarte exactă deoarece sub 5 camere nu necesită autorizare, dar după cum știm putem spune că sunt sute de case unde se practică acest tip de închiriere. Pot spune că putem asigura la Sovata în jur de 8.000 de locuri de cazare’, a susținut primarul.

Peter Ferenc a remarcat creșterea calității serviciilor turistice în orașul și în stațiunea Sovata, întrucât aici investițiile în spațiul public s-au completat cu cele din domeniul privat.

Edilul a spus că momentan peste 50% din turiști sunt din România, dar că sunt foarte mulți turiști din Est, din Republica Moldova, din Ucraina și Rusia și se constată o adresabilitate tot mai mare dinspre Vest — Ungaria, Austria, Germania și Olanda. ‘Există și un număr de turiști din Occident al cărora număr dorim să crească. Bineînțeles că ar fi foarte important ca infrastructura națională de autostrăzi să fie pusă la punct, pentru că nu poți să aștepți ca un turist din occident să vină pe drumuri naționale arhiaglomerate.

Aici este o problemă deosebit de importantă, pentru a avea un turism la înalt nivel trebuie să avem și o infrastructură națională pusă la punct, cu autostrăzi, cu aeroporturi internaționale, și în așa fel putem să așteptăm ca și turiștii din Occident, care au o mulțime de posibilități în jurul lor, să ne viziteze pentru prețurile mult mai mici care există în acest moment la serviciile turistice din localitățile noastre. Dacă am avea o infrastructură națională pusă la punct sunt ferm convins că am avea și foarte mulți turiști din partea vestică a Europei’, a accentuat primarul.

Peter Ferenc a mai spus că, din păcate, primăriile nu au nicio verigă de control asupra gradului de ocupare a capacităților de cazare și că prin Asociația Stațiunilor Turistice din România a propus să existe posibilitatea de a se încasa taxa turistică pe noapte de cazare.

Doream să avem o verigă de control asupra acestor operatori care lucrează în turism, dar legea a fost schimbată și taxa turistică se plătește tot pe prima noapte de cazare, deci în acest fel nu avem nicio verigă. Practic avem niște date de la hotelurile mari, unde putem să adăugăm un coeficient și încercăm să aproximăm cât mai exact. În acest fel deducem că peste 200.000 de turiști dorm efectiv în Sovata, dar o situație exactă nu vă pot spune, din păcate. Aș dori să pot să o fac dar pentru aceasta ar trebui să existe legi prin care acești agenți economici să declare numărul de turiști și numărul nopților de cazare.

Ca exemplu, vă pot spune că în toate țările cu un turism foarte dezvoltat există aceste verigi pentru că peste tot se plătește taxa turistică pe noaptea de cazare și în acest fel am putea știi exact nopțile petrecute în Sovata. În alte state aceste taxe sunt obligatorii inclusiv pentru persoane fizice autorizate și asociații familiale și în acest fel există un control. Cum legea nu ne permite să avem această verigă de control, putem spune că hotelurile mari, cu wellness, au un grad de ocupare foarte mare, chiar peste 60-70% anual, pensiunile bineînțeles undeva sub 50% deoarece perioada de vară chiar dacă este arhiplină, dar există perioada de toamnă-primăvară care sunt totuși mult mai slabe și depinde de poziția în care se află stațiunea, cele centrale au un grad de ocupare mult mai mare. Dacă este puțin mai la periferie, gradul de ocupare este mult mai mic’, a susținut primarul Peter Ferenc.

Și dacă primarii din orașele-stațiune vor un control asupra numărului turiștilor cazați, hotelierii doresc la rândul lor, un lucru extrem de important: lămurirea situației juridice a proprietăților naționalizate.

‘SC Balneoclimaterica SA, care este urmașa de drept a fostei întreprinderi socialiste, a avut la momentul înființării ei toate vilele din stațiune. Suntem în anul 2014 și încă acest tăvălug al retrocedărilor, al proceselor de revendicare încă nu s-a încheiat. După părerea mea, și cred că și alți prestatori de servicii turistice sunt de acord cu părerea mea, cel mai mare impediment al dezvoltării turismului în Sovata a fost nelămurirea acestor situații juridice (…) Din 76 de vile, câte erau pe vremuri în portofoliul societății noastre, care a fost privatizată, astăzi mai avem 11 și vor rămâne 6.

Din cele 6 clădiri sunt 4 care au fost naționalizate, dar pentru că ele aparțineau unei societăți anonime pe acțiuni, nu are urmași de drept. Două clădiri au fost construite în perioada democrației populare, deci ele nu pot fi revendicate. Deci până la urmă, când se va termina această tevatură a judecăților, societatea noastră va rămâne cu hotelurile Sovata, Brădet, Făget, cu ștrandurile de la Lacul Ursu și Aluniș, cu aceste 6 clădiri și cu campingul de la Stâna de Vale. Celelalte proprietăți vor deveni foste proprietăți pentru că ele, ca urmare a acestui tăvălug al judecăților, au trecut în proprietatea foștilor proprietari de la care la sfârșitul anilor ?40, începutul anilor ?50 s-a făcut pe vremuri naționalizarea’, a susținut Fulop Nagy Janos, directorul general al SC Balneoclimaterica SA.

Acesta a precizat că îmbucurător este faptul că acolo unde aceste dispute juridice s-au finalizat, vilele au fost retrocedate către foștii proprietari sau urmașii de drept ai acestora și s-a găsit și acel investitor care să aibă fondurile necesare ca să modernizeze clădirea retrocedată sau să o demoleze, iar în locul ei să construiască o altă clădire.

‘În acele zone stațiunea arată chiar foarte bine. Acolo unde disputele juridice încă nu s-au terminat, spre fericirea mea sunt puține la număr aceste locuri, acolo aspectul stațiunii încă lasă de dorit. Eu sper că în 2-3 ani aceste lucruri se vor finaliza și întreaga stațiune veche, cum îmi place mie să o numesc, va deveni din nou o stațiune frumoasă, arătoasă. Și aici trebuie să arăt că din Consiliul Local Sovata a emanat o hotărâre în care toate autorizațiile de construcție care se eliberează pentru modernizări sau pentru reconstrucții de această natură, proprietarul vilei este obligat ca să păstreze linia arhitectonică obișnuită și specifică zonei Sovata’, a mai susținut directorul SC Balneoclimaterica SA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata