Livada Senzorială, un proiect inedit în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

30

Turiștii care vizitează Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului pot să cunoască într-un mod interesant și interactiv senzațiile fizice pe care le pot trăi în natură, în cadrul unui proiect inedit denumit ‘Livada Senzorială’.

Aceasta este construită după modelul unui spațiu delimitat într-o livadă reală din comuna Densuș, între copaci fiind amplasate zece instalații cu ajutorul cărora oamenii pot auzi diverse sunete din natură, pot vedea cum arată un vulcan sau pot simți pe tălpile goale senzația pe care o dau pământul proaspăt, iarba sau scoarța de copac.

Vizitatorilor li se propune astfel o modalitate inedită de a înțelege și de a intra în contact direct cu elementele naturii și cu detalii legate de istoria Pământului. De asemenea, ei pot comunica unii cu alții prin intermediul unor mesaje creative, fără a folosi cuvinte.

‘Livada Senzorială se află în satul Densuș, în jurul Casei Vulcanilor, și a fost realizată de către Voluntarii pentru Geoparc pe parcursul acestei veri. Ea cuprinde zece instalații senzoriale: Poteca Timpului, Aleea Formelor Împietrite, Expoziția Imagine și Imaginație, Lada Micului Paleontolog, Vulcanul, Foișorul Comunicării, Gustul Pământului, Sala de Concerte și Grădina din Nori’, a declarat purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor, Adina Popa.

Proiectul a presupus implicarea activă a voluntarilor, tinerii care au lucrat la realizarea instalațiilor din Livada Senzorială fiind entuziasmați de ceea ce au reușit să definitiveze sub coordonarea specialiștilor din cadrul Geoparcului Dinozaurilor.

‘Ceea ce a ieșit este peste imaginația noastră. Fiecare instalație îți spune o poveste al cărei autor poți fi chiar tu. Foarte interesant este că la Foișorul Comunicării, spre exemplu, povestea ta le-o poți transmite și unor oameni pe care s-ar putea să nu îi întâlnești niciodată. Aici poți lăsa mesaje sau fotografii prin intermediul unui stick USB sau folosind bețișoare, panglici colorate și diverse alte lucruri,’ a explicat Alexis Dobre, unul dintre voluntari.

Livada Senzorială face parte din proiectele de voluntariat derulate vara aceasta în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, alături de cele care au presupus crearea unei Grădini Aromate a Timpului în orașul Hațeg sau refacerea și extinderea traseului tematic Valea Dinozaurilor, care leagă localitățile Sînpetru, Sibișel, Ohaba Sibișel și Nucșoara.

Inițiativa Livezii Senzoriale aparține Asociației ‘Drag de Hațeg’ și se bucură de finanțarea Fundației pentru Parteneriat și MOL România prin programul ‘Spații Verzi’. Parteneri în proiect sunt Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului — Universitatea din București, școlile din comunele Densuș și Răchitova, Primăria Densuș și Asociația Pro Edu Densușianu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News