Ljubljana, capitala Sloveniei – o destinaţie plină de farmec

Republica Slovenia a sărbătorit Ziua națională la 25 iunie, dată ce marchează proclamarea independenței de stat (1991).

Este situată în Europa Centrală, la intersecția principalelor rute europene culturale și comerciale și are o suprafață de 20.273 kmp. Se învecinează cu Austria, Ungaria, Croația și Italia.

Republica Slovenia este bogată în munți spectaculoși, păduri dese și o porțiune din coasta Adriaticii. De asemenea, beneficiază de multe obiective turistice, de la păduri seculare la frumoasa arhitectură a capitalei, de la izvoarele termale la carsturile misterioase din peșterile platourilor de calcar.

Vizitatorii acestui pitoresc colț european se pot bucura de numeroase experiențe la fel de uimitoare cât sunt de contrastante, potrivit globi.ro Turistul se poate delecta cu o baie răcoritoare în Adriatică, ori câteva ore de schi pe pârtiile alpine sau poate explora minunile subterane ale carsturilor, înainte de a rătăci printre colinele bogate în podgorii sau prin pădurile străvechi.

Cel mai mare oraș din țară este capitala Ljubljana, cu o populație de 275.000 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, iar celelalte orașe mari sunt Maribor, Celje, Kranj.

Ljubljana este localizată în mijlocul unei rute comerciale dintre Marea Adriatică și regiunea Dunării. Este deosebit de pitorească și datorită poziției în inima Sloveniei, reprezintă un punct de plecare în excursii în toată țara. Orașul a fost capitala istorică a regiunii Carniola, parte a Austro-Ungariei locuită de sloveni, iar în prezent reprezintă centrul cultural, educațional, economic, politic și administrativ al țării.

Ljubljana este principala poartă de acces în Slovenia și un oraș în care se găsește o atmosferă tânără, vibrantă și plină de viață, potrivit portalturism.com. Este un oraș unde fiecare străduță are câte o cafenea dichisită sau bar fistichiu, unde vara se organizează o serie de petreceri în aer liber. Totodată este un oraș european tipic, frumos, cu toată istoria ori arhitectura medievală.

Dintre atracțiile turistice amintim: Centrul Istoric Ljubljana, Piața Republicii, Ruinele Romane, Grădina Zoologică din Ljubljana, Grădina Botanică din Ljubljana, Parcul Tivoli, Podul Dragonului, Podul Triplu, Castelul medieval Ljubljana, Catedrala Sf Nicolae, Muzeul Național al Sloveniei, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie Contemporană, Muzeul de Artă Modernă, Galeriile Naționale ale Sloveniei, Piața Krizanke, Palatul Gruber, Biserica Sfântul Petru din Ljubljana, Filaromonica din Ljubljana, Opera din Ljubljana. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata