Locuinţele lacustre preistorice din zona Alpilor

Locuințele lacustre preistorice din zona Alpilor reprezintă un obiectiv transfrontalier din Patrimoniul mondial UNESCO, format din 111 situri individuale din zona Alpilor, pe teritoriile Austriei, Franței, Germaniei, Italiei, Sloveniei și Elveției.

Obiectivul cuprinde rămășițele unor așezări de locuințe lacustre preistorice, construite în perioada cuprinsă între anii 5000 și 500 î.Hr., pe malurile lacurilor, ale râurilor sau pe zone umede.

Excavările efectuate la anumite situri au scos la iveală dovezi despre viața din timpurile preistorice, din Neolitic și epoca bronzului, în Europa alpină și despre modul în care comunitățile au interacționat cu mediul înconjurător, evidențiază site-ul UNESCO.

Așezările, aflate într-o stare de conservare excepțională, au fost descoperite cu ajutorul investigațiilor arheologice subacvatice. Acestea constituie una din cele mai importante surse de studiu a societăților agrare timpurii din regiune, oferind informații despre agricultură, creșterea animalelor, prelucrarea metalelor, pe o perioadă de patru milenii, care coincide cu una din cele mai importante faze ale istoriei umane: începutul societăților moderne.

Cercetările au condus la identificarea rutelor de comerț în zona Alpilor și pe platouri, a mijloacelor de transport — ambarcațiuni de tip canoe sau pe roți din lemn. Astfel, s-au descoperit două care cu două roți și osie, datând din jurul anului 3.400 î.Hr., și unele din cele mai vechi materiale textile din Europa, ce datează din jurul anului 3.000 î.Hr..

Potrivit unui material documentar prezentat de Deutsche Welle, rămășițe ale locuințelor preistorice au fost descoperite în lacul Constance, în 1864. Pentru a readuce vizibilitatea lor, lucrările de reconstrucție ale structurilor preistorice au început în 1922.

Cele 111 situri din aproximativ 1.000 de locuințe lacustre identificate în urma cercetărilor arheologice au fost incluse în 2011 sub un singur obiectiv UNESCO, cu o suprafață de 240 hectare, fiind împărțite astfel: 5 în Austria, 11 în Franța, 18 în Germania, 19 în Italia, 2 în Slovenia și 56 în Elveția. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata