Magiunul de Topoloveni va ajunge în hotelurile româneşti

42

Magiunul natural de prune Topoloveni va ajunge în curând în toate hotelurile româneşti, într-o acţiune de promovare a produselor tradiţionale, a afirmat luni (6 septembrie 2010) ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu prilejul “Zilei Porţilor Deschise” la fabrica Sonimpex Serv. Com. SRL.

“Această poveste de succes care s-a scris la fabrica de la Topoloveni este începută şi consolidată de o femeie, fapt pentru care sunt cu atât mai bucuroasă. Ca reprezentant al Guvernului, voi încerca să ajut ca această afacere să se dezvolte şi pe alte coordonate.
Împreună cu autorităţile locale, dorim să îmbunătăţim infrastructura zonei. Vom încerca, în măsura în care ne permite legislaţia, ca majoritatea produselor aflate în marile reţele de supermarketuri din România să fie româneşti”, a precizat Elena Udrea.

Fabrica de la Topoloveni are o capacitate de producţie de 500 de tone pe an, aici lucrând 20 de muncitori în trei schimburi. În 2009 s-au investit circa 500.000 de euro în logistică, în prezent firma exportând aproape 10 la sută din produsele sale. 85 la sută din producţie reprezintă magiunul şi dulceţurile naturale, fără zahăr, iar restul de 15 la sută sunt conserve din legume, precum zacuscă, suc de roşii, paste de tomate.

Exporturile ajung în Austria, Germania şi Israel. Până în anul 2008, întreaga producţie mergea exclusiv la export, dar, de anul trecut, 80 la sută este preluată de distribuitorii interni.
“În prezent, avem contracte pentru circa 1.600 de tone de magiun. Pentru acest an, estimăm o producţie de minimum 300 de tone numai de magiun şi de 50 de tone de alte dulceţuri, precum căpşuni, cireşe, vişine”, a precizat directorul tehnic al societăţii, Cecilia Găgeanu.

Printre nemulţumirile directorului general al firmei din Topoloveni, Bibiana Dolores Stanciulov, se află modul în care marile lanţuri de magazine din România promovează produsele tradiţionale, respectiv legat de taxele pe care un investitor român le plăteşte în prezent.
Denumirea “Magiun Natural de prună Topoloveni” a dobândit protecţie naţională şi a fost înregistrată ca Indicaţie Geografică Protejată în Registrul naţional din februarie 2009. În februarie 2010, magiunul de Topoloveni primeşte o nouă recunoaştere, Sonimpex devenind furnizor al Casei Regale a României.

La nivel internaţional, “Magiunul Natural de Prune Topoloveni” a primit, pe 27 mai 2010, la Bruxelles, premiul Superior Taste Award 2010. Pentru anul 2011, Bibiana Stanciulov anunţă diversificarea gamei de produse cu noi soiuri de dulceţuri, dar şi creşterea volumului de investiţii.