Majoritatea românilor va sta acasă de 1 Mai 2010

17

Cei mai mulţi români (68 la sută) vor petrece ziua de 1 Mai la grătar sau la iarbă verde în oraşul în care locuiesc ori în împrejurimi, doar 32 la sută alegând să sărbătorească Ziua Muncii la mare sau la munte, potrivit unui poll online iniţiat de portalul casefaraintermediari.ro remis vineri (30 aprilie 2010).

Conform acestui studiu, 44 la sută dintre românii care vor pleca la mare sau la munte vor aloca, în 2010, pentru minivacanţa de Ziua Muncii, un buget mai mare faţă de anul 2009. Dintre aceştia, 34 la sută au răspuns că intenţionează să plătească mai mult cu 50 la sută faţă de 2009. Potrivit aceluiaşi sondaj online, 41,3 la sută dintre respondenţi au declarat că vor cheltui mai puţin de 1 Mai, iar 14,5 la sută afirmă că vor cheltui la fel ca în 2009.

Participanţii la poll-ul online au afirmat, în proporţie de 38 la sută, că sunt dispuşi să plătească doar 50 de lei pentru închirierea unei camere pentru o noapte, de 1 Mai, aproape 34 la sută acceptă să cheltuiască 100 de lei, în timp ce doar 28 la sută se arată mai înstăriţi, intenţionând să plătească peste 100 şi 150 de lei. „Rezultatele sondajului pe care l-am realizat reflectă realitatea în care trăim.

Şomajul, lipsa banilor şi a unei situaţii financiare stabile de la lună la lună le-au răpit românilor chiar şi micile plăceri, cum este minivacanţa de 1 Mai. Acestei realităţi economice i se adaugă, însă, şi lipsa de flexibilitate a sistemului turistic românesc, care, chiar şi în criză, refuză să scadă preţurile la cazare şi, în general, să ofere promoţii reale la serviciile turistice’, a declarat Gabriela Carmen Enescu, director general al site-ului de tip FSBO www.casefaraintermediari.ro.

Conform sondajului, varianta preferată de cazare este la particulari, pentru care au optat 34,42 la sută dintre respondenţi, urmată îndeaproape de opţiunea pentru hotel, cu 34,2 la sută, şi pentru pensiune, cu 31,3 la sută. Indiferent, însă, de preferinţele de cazare ale acestora, un lucru e cert: românii îşi rezervă singuri vacanţa, 84 la sută dintre participanţii la sondaj afirmând că nu apelează la intermediari, precum agenţiile de turism.

„Preferinţa clară a românilor de a-şi rezerva vacanţa ei înşişi transmite un mesaj important: au devenit tot mai conştienţi de avantajul tranzacţiilor directe sau în sistem For Sale by Owner, de economia mare pe care o fac prin înlăturarea comisioanelor de agenţie. Această tendinţă de a nu mai apela la intermediari este tot mai des întâlnită, odată cu începutul crizei şi în cazul vânzării sau cumpărării unei locuinţe.

În contextul economic actual, fiecare leu salvat contează, putând face chiar diferenţa între o cameră la o pensiune de trei sau patru margarete sau între o locuinţă cu finisaje de calitate mai bună sau mai slabă”, a adăugat Gabriela Carmen Enescu. Sondajul s-a desfăşurat în perioada 22 – 29 aprilie, pe un eşantion de 1.526 de respondenţi, dintre care 70 la sută bărbaţi şi 30 la sută femei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata