Mamaia: Două pasarele în largul Mării Negre, una modernă şi alta ajunsă ruină

Două pasarele contrastante care pornesc de pe plajă în largul Mării Negre, una modernă – inaugurată cu fast în urmă cu doi ani și alta veche de aproape 80 de ani, devenită monument istoric și lăsată să ajungă o ruină, aflate la o distanță de circa 500 de metri una față de cealaltă, se găsesc în zona Cazinoului din stațiunea Mamaia.

Pasarela cea nouă are o lungime de circa 420 de metri, iar la capătul din largul mării este prevăzută cu un debarcader pentru acostarea ambarcațiunilor de agrement. Pasarela constă într-o punte din lemn, cu lățimea de patru metri, construită pe o structură metalică, pe acest pod prevăzut cu sistem de iluminare fiind amplasate bănci, dar și două baruri.

Debarcaderul de la capătul pasarelei are lungimea de 40 de metri, lățimea de șase metri, iar adâncimea apei permite acostarea navelor de pasageri cu un anumit pescaj, până în prezent fiind făcute curse de agrement doar până în portul turistic Tomis.

Investiția a fost realizată cu patru milioane de lei proveniți de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului din acea perioadă și 580 mii de lei contribuția administrației locale.

Inaugurată cu fast în iunie 2012 de autoritățile locale, când primarul Constanței, Radu Mazăre, și-a făcut apariția direct de pe mare la bordul unei șalupe, însoțit de mai multe tinere, pasarela a devenit un loc de promenadă pentru turiștii aflați în stațiunea Mamaia.

Noua construcție este în contrast cu ruinele pasarelei învecinate, faimoasă și ea cândva, în prezent abandonată. După 1990, acest obiectiv construit din beton armat a fost lăsat să se degradeze de la un an la altul cu toate că face parte din patrimoniul național.

În 2010, ansamblul Cazino Mamaia, care include pavilionul central, restaurantul, corpurile laterale cu cabine și podul cu bar maritim, a fost clasat drept monument istoric, printr-un ordin al ministrului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național. Cu toate acestea, pasarela cu bar maritim a fost lăsată în paragină, nicio autoritate neintervenind pentru reabilitarea, protejarea și transformarea ei într-un alt obiectiv turistic al stațiunii Mamaia.

Bătrâna pasarelă care acum reprezintă blocuri dislocate de beton, țevi mâncate de rugină și capete de fier ieșite din structura sa de rezistență este un pericol pentru turiștii care se aventurează să urce pe aceste betoane pentru a sări în apă. O minimă măsură de protecție a fost totuși luată de către autorități, prin acoperirea cu o plasă a ruinelor capătului de pe plajă al pasarelei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata