Mănăstirea Coşula, reabilitată cu fonduri europene

Mii de credincioşi au participat, duminică, 15 mai, la slujba de resfinţire a Mănăstirii Coşula oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Ioachim, episcopul Huşilor, Corneliu, dar şi episcopul ortodox român al Europei de Nord, Macarie.

În timp ce credincioşii aşteptau la cozi uriaşe pentru a trece prin altarul bisericii, mitropolitul Teofan le-a a vorbit despre semnificaţia sfinţirii.

„Cu binecuvântarea Cerului, mormântul Domnului Hristos nu se află doar la Ierusalim. Lumina Sfântă nu este doar la Ierusalim, ci şi în ultima bisericuţă de ţară, şi în ultimul altar de mănăstire, poate nevizitat de lume, dar vizitat de îngerii lui Dumnezeu. În aceste biserici de sat sau de oraş, în sfintele mănăstiri avem mormântul Domnului Hristos, căci acelaşi Hristos, care a fost aşezat în mormânt, se află şi pe sfânta masă din sfintele altare atinse de nevrednicile noastre mâini, sărutate de buzele noastre spurcate prin vorbe necurate. Dumnezeu, în milostivirea sa, ne îngăduie şi nouă, şi bărbaţi, şi femei, în ziua sfinţirii, să intrăm în Sfântul Altar. Acesta este rostul ridicării unei biserici, aceasta este semnificaţia sfinţirii unei biserici: să aducem Ierusalimul, să aducem mormântul Domnului, să-L aducem pe Domnul Hristos şi să îl aşezăm spre închinare celor de departe şi celor de aproape”, a spus înaltul prelat.

Lucrările de reabilitare a Complexului Monahal Coşula au fost realizate în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei.

Proiectul, care a fost implementat de CJ Botoşani, în parteneriat cu Mănăstirea Coşula, a urmărit reabilitarea Bisericii Sfântul Nicolae, Casei Egumeneşti, a turnului clopotniţei, a arhondaricului, a hrubelor şi a zidurilor de incintă, dar şi sistematizarea şi reabilitarea infrastructurii conexe, începând de la căile de acces auto, parcări şi până la alei.

De asemenea, în proiect s-a avut în vedere amenajarea şi dotarea Complexului Monahal Coşula în vederea includerii acestuia într-un circuit turistic cultural şi religios.

Coşula este o mănăstire de călugări, situată la o distanţa de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoşani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaş Coşolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareş, pe malul stâng al râului Miletin.

Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldoveneşti. În secolele XVII-XVIII, aşezământul reprezenta un important centru duhovnicesc şi cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînfiinţat în 1991.

Ansamblul Mănăstirii Coşula este inclus pe lista monumentelor istorice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: manastireacosula.ro

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata