Mănăstirea Dealu, locul unde se află capul lui Mihai Viteazul

Mănăstirea Dealu, situată la nord de Târgoviște pe cel mai mare deal din apropierea orașului, este unul din cele mai importante monumente religioase din țară și printre cele mai vechi din județ.

Pronaosul bisericii este unul dintre cele mai mari spații funerare din țară, aici odihnind pentru vecie voievozi, domnițe și fețe bisericești.

”Prin mormintele aflate în pronaos, mănăstirea se impune ca cea mai mare gropniță domnească, căci au fost înmormântați aici următorii voievozi: Vladislav al II-lea (1447-1456), Radu cel Mare (1495-1508), Vlad cel Tânăr (1510-1512), Radu-Bădica (1517-1520),Vlad Înecatul (1530-1532), Pătrașcu cel Bun (1554-1557). În anul 1601, aici a fost adus capul lui Mihai Voievod Viteazul”, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgoviște, Marian Puiescu.

La începutul anului 2013 a existat o controversă legată de declarația primarului Craiovei, Olguța Vasilescu, care a spus, în alocuțiunea rostită pe 24 ianuarie, la manifestarea prilejuită de sărbătorirea Unirii Principatelor Române, că nu trebuie uitat că ideea Unirii a plecat din Craiova, de la banul Mihai Viteazul, și că a făcut demersuri pentru aducerea rămășițelor lui pământești la Craiova.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a declarat, la acea vreme, că nu este de acord să fie mutat capul lui Mihai Viteazul de la Mănăstirea Dealu, de la Târgoviște.

”Și de data aceasta capul lui Mihai Viteazul va rămâne la Târgoviște. Și nu pentru că doresc eu, ca și lider al Consiliului Județean, ci pentru că această chestiune a fost rezolvată de istorie. Și am făcut o scurtă documentare și vreau să vă spun că aici capul lui Mihai Viteazul a fost adus de paharnicul Turturea din Glina. E de presupus că a existat o dorință a domnitorului, exprimată, probabil, într-un fel, înainte de a se întâmpla asasinatul de pe Câmpia Turzii.

În al doilea rând, pentru cine nu știe, Mănăstirea Dealu este necropolă de familie a domnitorului, aici se află sarcofagul lui Radu cel Mare, bunicul lui Mihai Viteazul, tot aici se află și mormântul lui Pătrașcu cel Bun, tatăl lui Mihai Viteazul. Tot ca argument istoric în 1918, capul lui Mihai Viteazul, la inițiativa regelui Ferdinand și a lui Nicolae Iorga, marele istoric, a fost dus la Chișinău, readus cu onoruri, fără precedent în vremea respectivă, la Mănăstirea Dealu și eu cred că Nicolae Iorga știa mai bine decât noi de ce a făcut acest lucru”, a precizat, la acel moment, președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

În final, capul lui Mihai Viteazu nu a fost mutat de la Mănăstirea Dealu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata