Maramureş: Festivalul „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”

Prima ediţie a festivalului intercultural „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” va avea loc între 12 şi 15 august şi va fi organizat de omul de afaceri Peter Hurley, în colaborare cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu primăria din Săpânţa.

În cadrul festivalul muzica tradiţională irlandeză se va îmbina cu cea românească. Compozitorul irlandez Shaun Davey şi invitaţii săi vor susţine concerte în fiecare seară, iar formaţiile autohtone vor întregi spectacolul prezentând publicului muzică tradiţională din cele mai diverse zone ale României.

Directorul artistic al Festivalului, artistul Grigore Leşe, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că festivalul, care pune la un loc două culturi muzicale de rezonanţă, este primul de acest gen din România.

„Festivalul pune în audiţia publicului muzica de calitate, veche, valoroasă, care vorbeşte despre istoria fiecărui popor. Cred că acest festival intercultural este unul dintre cele mai serioase acţiuni de promovare culturală şi turistică a Maramureşului, iar Shaun Davey aduce din Irlanda un grup de artişti deosebiţi.

Ceea ce se va întâmpla la Săpânţa pe durata celor patru zile de festival va demonstra România şi Iralnda deţin un patrimoniu muzical valoros, care trebuie prezentat publicului şi păstrat în memoria timpului”, a spus Grigore Leşe.

La rândul său, organizatorul evenimentului Peter Harvey, a spus că Săpânţa a fost aleasă ca loc de desfăşurare a acestui eveniment pentru pitorescul locului, tradiţii şi pentru muzica populară deosebită.

„Săpânţa e unul dintre locurile deosebite ale României. Tradiţia, muzica, frumosul, sunt doar câteva dintre lucrurile prin care ar putea fi descris acest sat” , a spus Peter Hurley.

Costurile festivalului, evaluate la aproximativ 100.000 de euro, sunt suportate de co-organizatorii irlandezi, iar Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria Săpânţa vor contribui cu partea de logistică, respectiv scena, sonorizarea şi asigurarea condiţiilor de securitate pe durata evenimentului.

Pe durata festivalului vor fi amenajate zece căsuţe maramureşene din lemn, în care vor avea loc ateliere de creaţie şi învăţare a tradiţiilor populare.

În seara zilei de 14 august, Cimitirul Vesel din Săpânţa va găzdui un concert extraordinar – „Voices from Merry Cemetery” – reprezentând o suită muzicală compusă de irlandezul Shaun Davey pe baza epitafurilor aflate pe crucile din cimitir.

În după amiaza zilei de 15 august, de sărbătoarea Sfintei Marii, va avea loc un recital susţinut de cântăreţul Gheorghe Turda, după care va urma un concert susţinut de artistul Grigore Leşe, de Shaun Davey şi invitaţii acestora.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata