Matichescu (ANT): Pachetul de servicii turistice cumpărat cu vouchere de vacanţă conţine obligatoriu servicii de cazare

Pachetul de servicii turistice care poate fi cumpărat pe baza voucherelor de vacanță poate cuprinde servicii de cazare, alimentație publică, transport, tratament balnear și agrement, însă este obligatoriu să conțină servicii de cazare, a declarat președintele interimar al Autorității Naționale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu.

,,Nu se pot achiziționa pachete de servicii turistice ce nu conțin servicii de cazare. De asemenea, dacă o persoană pe numele căreia au fost emise voucherele de vacanță însoțește alte persoane — rude sau prieteni — și beneficiază de serviciile incluse în pachetul de servicii turistice, nu este o problemă. Beneficiarul voucherului poate fi însoțit de oricine, nu doar de rude’, precizează Mirela Matichescu.

Legea voucherelor de vacanță a fost publicată în Monitorul Oficial, în data de 1 iulie 2015. Legea prevede că atât salariații din mediul privat, cât și cei din sectorul bugetar, pot primi vouchere de vacanță în limita a șase salarii minim brute, care vor putea fi folosite doar în turismul românesc. Actul normativ stabilește, de asemenea, că bugetarii nu vor mai putea primi prime de concediu decât sub formă de vouchere de vacanță.

,,Unitățile emitente a voucherelor vor desfășura această activitate numai în baza autorizației de funcționare, acordată de Ministerul Finanțelor Publice. Autorizația de funcționare se acordă potrivit criteriilor stabilite de Ministerul Finanțelor Publice, prin ordin al ministrului, astfel încât să se asigure dezvoltarea concurențială a serviciilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență. Procesul de desemnare va începe după emiterea acestui ordin de către Ministerul Finanțelor Publice’, spune Mirela Matichescu.

Atât voucherele tipărite pe suport electronic, cât și cele pe suport de hârtie, vor fi emise doar de autoritățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice și vor putea fi utilizate doar în unități ,,afiliate’, structuri de primire turistică din România, acreditate de ANT.

,,Pentru a intra în program, a avea calitatea de afiliat, posibilitatea plății cu voucher electronic nu este o cerință obligatorie. Unitățile afiliate sunt operatorii economici cu activitate de turism din România, autorizați de Autoritatea Națională pentru Turism, conform legislației privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, care dețin structuri de primire turistice clasificate și agenții de turism licențiate și care acceptă vouchere de vacanță ca modalitate de plată’, a adăugat șefa de la ANT.

Legea prevede că nu se poate acorda un rest de bani la voucherul de vacanță. În caz contrar, fapta se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Tot contravenție este și acceptarea de vouchere de la alte persoane decât titularul. Această încălcare a legii se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

Conform Legii, ‘în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice vor elabora și vor supune spre aprobare Guvernului, modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea tichetelor de vacanță, în mod corespunzător modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege’.

Autoritatea Națională pentru Turism a anunțat, la jumătatea lunii iunie, finalizarea normelor privind acordarea voucherelor de vacanță, documentul urmând a fi trimis pe circuitul de avizare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata