Mehedinţi: „Podul lui Dumnezeu”, conservat cu fonduri europene

Podul natural de la Ponoare, cunoscut mai mult sub denumirea de Podul lui Dumnezeu, este al doilea ca mărime din Europa de acest fel. El este situat în nordul județului Mehedinți, nu departe de orașul Baia de Aramă.

Legenda spune că el a fost construit de Dumnezeu pentru a-l ajuta pe Sfântul Nicodim, de numele căruia este legată istoria primei mănăstiri din Țara Românească, Vodița, să treacă apa Tismanei, pentru a ridica întru slavă a doua sa ctitorie — celebra Mănăstire Tismana, unde în vremuri de restriște, între 1944 și 1947, a fost ascuns tezaurul României, compus din 200 tone de aur.

Podul lui Dumnezeu se află pe drumul județean DJ 670, care leagă municipiul Drobeta Turnu Severin de orașul Baia de Aramă, nu demult reabilitat de Consiliul Județean (CJ) Mehedinți cu bani primiți prin Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia.

Președintele interimar al instituției, Aladin Georgescu, este de părere că dacă nu s-ar fi intervenit la timp podul, format prin prăbușirea tavanului Peșterii Ponoare, s-ar fi năruit și nimic nu s-ar mai fi știut de această ‘bijuterie’ care atrage zilnic în zonă zeci de turiști.

‘Valoarea lucrărilor executate pe o porțiune de 35 de kilometri, care cuprinde și podul, s-a ridicat la peste 44 milioane de lei, din care 31 milioane au fost primite de la Uniunea Europeană’, a declarat  Aladin Georgescu.

Potrivit acestuia, acum traficul rutier nu se mai desfășoară pe ‘Podul lui Dumnezeu’, deși este alcătuit din piatră masivă, cu alte cuvinte a devenit ‘piesă de muzeu’.

Podul lui Dumnezeu este acum monument natural protejat. Este cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime) și a fost până acum câteva luni singurul din lume deschis traficului rutier.

Pe sub el curg apele unui râu care, se vorbește, nu l-ar fi lăsat pe Sfântul Nicodim să treacă spre Tismana. Oamenii locului l-au izgonit, când au văzut că acesta încerca să-și înalțe o biserică în preajmă. Așa s-a întâmplat că el a ajuns la Tismana și a zidit mănăstirea ce îi apăruse cândva în vis.

Aladin spune că și el s-a visat într-o noapte sub ‘Podul lui Dumnezeu’ și chiar i-a apărut în cale (în vis, desigur!) Sfântul Nicodim care l-a binecuvântat că împreună cu meșterii săi i-au salvat podul.

Grație proiectului derulat de CJ Mehedinți, traficul în zona montană a județelor Mehedinți, Gorj și Caraș-Severin a crescut de la 1.196 la 2.500 de vehicule/24h. Mulți turiști vin pentru a trece la pas podul, convinși fiind că numai astfel intră în comuniune cu Dumnezeu și astfel se vindecă de boli și tristețe.

Poate nu întâmplător Prea Sfințitul Nicodim, întâiul întemeietor al Episcopiei Severinului și Strehaiei, și-a dat consimțământul să construiască la capătul podului o sfântă biserică cu hramul ‘Sfântul Nicodim de la Tismana’, pentru a aminti tuturor muritorilor că pe aici a trecut, ca un miracol, Dumnezeu.

Unde începe și unde se sfârșește legenda nimeni nu știe cu adevărat. Cert este că ‘Podul lui Dumnezeu’ există și a lăsat omul să pășească peste o vale blestemată, unde apele vara se ascund, și în care nu cresc niciodată vietăți, către universul poveștilor ancestrale unde cineva a așezat câmpuri cu lapiezuri și liliac, stele și statui minunate săpate în piatra de calcar de timp, vânturi și ploaie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata