Monitori de schi din Europa de Est au invadat pistele din Trento

În provincia autonomă Trento din Italia s-au înregistrat la sfârşitul iernii nu mai puţin de 512 profesori de schi proveniţi din Europa de Est. Reprezintă aproape un sfert din cei autohtoni, în număr de 2.200, şi provin din Polonia, (majoritar) dar şi din Cehia şi România, potrivit ziarului Corriere del Trentino, citat de Corriere della Sera.

Ziarul menţionat afirmă că monitorii de schi din Est au apărut ca ciupercile după ploaie, iar datele incredibile i-au îngrijorat pe profesioniştii locali. Aceştia s-au întrebat cum a fost posibil ca odată încheiat sezonul de iarnă să fi fost înregistraţi atâţia „colegi” est-europeni. Pentru a deveni profesor de schi în Italia selecţia este foarte dură, chiar şi numai pentru a încerca să ai acces la cursurile de pregătire.

Acestea durează doi ani, cu 90 de zile pe zăpadă, după care urmează examenele şi stagiatura pe lângă o şcoală. Profesia este pentru puţini aleşi, în condiţiile în care au loc circa zece noi admisii pe an. În Trentino nu s-a întâmplat însă aşa. Din iarna trecută, străinii pot exercita profesia de monitor de schi completând un formular online şi notificând provincia că intenţionează să lucreze, de exemplu în staţiuni ca Madonna di Campiglio sau în Val di Fassa. În formular trebuie să declare că sunt monitori de schi, dar tocmai aici stă trucul.

„Până în sezonul precedent, cererea trebuia înaintată colegiului nostru iar noi, pentru a o accepta, aplicam un criteriu restrictiv, pretinzând calificarea de profesor de cel mai înalt nivel existentă în ţările respective”, a explicat Luciano Maturi, preşedintele colegiului profesorilor de schi din Trento. Drept urmare, profesorii care obţineau autorizaţia erau foarte puţini la număr şi celor mai mulţi le era negată.

„În prezent, norma s-a schimbat şi totul se poate face online, adresându-se provinciei. Problema este că găsim cereri aprobate ale unora care de abia ştiu să schieze. Aceştia susţin că sunt monitori chiar dacă sunt doar profesori de educaţie fizică şi au făcut un curs de 15 zile obţinând un mic atestať’, mai spune Maturi.
S-a constatat că 90% nu sunt „profesori” autentici de schi.

Totul s-a născut din faptul că în Europa nu se poate stabili o limită în calea liberei prestaţii de servicii profesioniste. „A învăţa pe cineva să schieze este un lucru delicat – comentează Maturi – nu o poţi face fără a fi profesionist, fără a cunoaşte principiile de bază. Este în joc siguranţa clientului. Dacă provincia acceptă aceste persoane atunci ar trebui să efectueze şi controalele pentru a dovedi că sunt realmente calificate pentru a preda schiatul. Acest lucru le revine forţelor de ordine, care sunt copleşite de alte sarcini şi astfel controlul este puţin eficienť’.

În conformitate cu normele din Trento, autorizaţiile pot fi cerute pentru maximum 15 zile. Având în vedere că au fost primite 705 cereri semnate de 512 „profesori” străini, se poate deduce că unii au repetat de mai multe ori cererea, exercitând activitatea timp de mai multe perioade.

Primul demers pe care îl vor face profesorii italieni, nu numai din Trento, este de a solicita o întrevedere cu comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Michel Barnier, cerând o definire precisă a profesiei de monitor de schi şi ca aceasta să ceară din partea celor care pretind că au calificarea cele mai înalte niveluri de profesionalism. Maturi ştie însă că poziţia sa este dificilă. „Ne aflăm între ciocan şi nicovală, deoarece pe hotelieri nu-i interesează cine este profesorul de schi, este suficient să-i vină clienţi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata