MUZEELE ŢĂRII: Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc

Unic, în țară, prin denumire și printre puținele din Europa, ca tematică și valoare a exponatelor, Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc este ”o adevărată enciclopedie a acestei străvechi arte, exprimând și tâlcuind artistic universul vieții țărănești.

Totul e zămislit din lemn ca mărturie a căldurii și nobleței sufletului localnicilor, a meșterilor autentici, înzestrați cu însușiri artistice, ce ridică la tipic străvechiul meșteșug al lemnului” așa cum scria Grațian Jucan în lucrarea „Câmpulungul Moldovenesc — vatră folclorică”.

Înființat ca Muzeu de etnografie și științele naturii în iunie 1936, a fost reprofilat, în 1967, ca Muzeu al lemnului și amplasat zona centrală a municipiului Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), centru al civilizației lemnului, relevând varietatea ocupațiilor localnicilor de pe plaiurile Rarăului și Giumalăului. Adăpostit de o clădire monument de arhitectură, construită în 1904, muzeul deține un bogat patrimoniu ce cuprinde peste 15.000 piese din lemn având la bază colecțiile etnografice alcătuite de Ion Ștefureac și Constantin Brăescu.

Deține colecții organizate tematic pe ocupații și meșteșuguri, în peste 20 de săli, din care, două de expoziții temporare, pe o suprafață de peste 1.800 mp. Pornind de la prelucrarea lemnului până la operele marelui maestru Gheorghe Apostu, exponatele transmit pasiunea, emoția artistică, o anumită sensibilitate înscrisă în diferite esențe lemnoase de meșterii acestei arte. Prima sală a muzeului captează atenția vizitatorilor prin uneltele de prelucrare a lemnului expuse, dar și prin măiestria creatorului anonim, care se perpetuează pe tot parcursul expoziției de bază, dovedindu-se împletirea artei cu utilitatea obiectelor.

Pot fi văzute aici o multitudine de obiecte din secolele XVIII — XX — unelte destinate tăiatului lemnului în pădure și prelucrării lui — dar, și tehnici de ornamentare, forme și motive decorative, însoțite de hărți, desene, fotografii și planșe, care prezintă tradiția meșterilor în prelucrarea lemnului.

De asemenea, sunt expuse piese utilizate la culesul și transportul fructelor de pădure, precum coșurile împletite din coajă de brad, din crengi de alun sau din rădăcină de molid, alături de hreabănul folosit la recoltarea afinelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata