Muzeele ţării: Muzeul Aurului

Muzeul Aurului din Brad (judeţul Hunedoara), singurul din Europa şi unul dintre cele trei existente în toată lumea, cuprinde 1.300 de exponate din aur nativ, peste 1.000 de eşantioane minerale şi cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume.

”Dansatoarea de Flamenco”, ”Harta României” sau ”Șopârlele de aur” sunt doar câteva dintre exponatele de mare valoare care pot fi admirate aici. O singură ”şopârlă”, de exemplu, a fost evaluată la 3 milioane de dolari.

Toate piesele de aur au fost scoase la lumină de mineri exact în formele pe care le putem vedea în prezent la muzeu şi au primit astfel de denumiri în funcţie de formele lor. Între eşantioanele cu aur se găsesc piese unice, formate prin procese naturale, unele fiind asemuite cu forme de animale, flori sau obiecte. O piesă de o raritate deosebită este ”Dodecaedrul de aur” pe care se observă cu uşurinţă forma cu 12 feţe ale unui cristal plasat la partea terminală a altor cristale alungite.

Simbol al oraşului Brad şi punct de atracţie deosebit pentru cei care călătoresc prin Munţii Apuseni, muzeul adună în vitrinele sale aurul scos din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Specialiştii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deţine eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi. Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad — Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran încă din secolul al XIX-lea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata