MUZEELE ŢĂRII: Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galaţi

Muzeul „Casa Cuza Vodă” din Galați, unul dintre monumentele istorice ale acestui oraș, se află pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 80 și este secție a Muzeului Județean de Istorie Galați.

Înființat în anul 1995, muzeul este adăpostit de clădirea monument istoric, construită în primele decenii ale secolului al XIX-lea, care a aparținut familiei Cuza. Aici a locuit primul domnitor al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, în perioada când era judecător și pârcălab al județului Covurlui (1844-1859).

În perioada 1909-1913, în Casa „Cuza Vodă” au avut loc manifestări la care au participat personalități marcante ale culturii românești. În timp, destinația imobilului a fost succesiv modificată (locuință, hotel, atelier de lemnărie), iar starea sa s-a deteriorat astfel că, pentru a-i reda strălucirea din timpul domnitorului, în anul 1937, a luat ființă Asociația ”Cuza Vodă”.

Aceasta a cumpărat casa în anul 1938, în urma fondurilor strânse prin subscripție publică, donații și contribuția autorităților locale și centrale, iar la 24 ianuarie 1939, casa în care a locuit Alexandru Cuza Vodă a fost inaugurată ca muzeu, pe baza bunurilor culturale donate de învățătorii Paul și Ecaterina Pașa.

Între anii 1950-1956 a funcționat ca muzeu mixt, adăpostind și colecțiile Muzeului de Artă și ale Muzeului de Științele Naturii, iar între anii 1994-1995, expoziția permanentă a fost reorganizată pe baza a două criterii: relevarea personalității Alexandru Ioan Cuza și prezentarea orașului Galați în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decenii ale secolului al XX-lea, din punct de vedere cultural, economic și comercial. Din 24 ianuarie 1995, muzeul a funcționat sub numele „Casa Cuza Vodă”, iar din 20 mai 2004, după amenajarea unei clădirii-anexă, s-a deschis o expoziție permanentă de numismatică, medalistică, filatelie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata