Muzeele ţării: Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”

Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache”, singurul muzeu cu acest profil din ţară se află în Ploieşti.

Deschis în 1963, de profesorul Nicolae Simache (1905-1972), este secţie a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova care, la rândul său, se află în subordinea Consiliului Judeţean Prahova.

Iniţial avea titulatura ”Ceasul de-a lungul vremii” şi funcţiona cu un patrimoniu de circa 300 de piese, într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti. Din 1971 funcţionează într-o clădire de epocă, monument de arhitectură, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, care a aparţinut magistratului şi politicianului Luca Elefterescu.

Casa păstrează în linii generale arhitectura şi decoraţia originală, în stil romantic, iar iniţialele primului proprietar se regăsesc şi astăzi încadrate într-o splendidă feronerie pe uşile de la intrare.

Patrimoniul Muzeului Ceasului din Ploieşti cuprinde, în prezent, peste 4 000 de piese şi componente care, ilustrează evoluţia sistemelor de măsurat timpul din secolele XVI-XIX, de la cadrane solare, clepsidre, nisiparniţe, până la ceasornice mecanice, ceasuri de mobilier, de şemineu, de perete, de buzunar şi de călătorie, cutii muzicale şi ceasuri bijuterii.

Cele mai vechi ceasuri din colecţie sunt cele de tip astronomic datând din anii 1544 şi 1562, creaţii ale orologierilor Jakob Acustodia din Olanda şi Jeremias Metzker din Augsburg, Germania.

Colecţia muzeului cuprinde piese realizate de meşterii londonezi Georg Prior, Edward Prior, Th. Whit, George Clarke, Markwich, Markham, Jo Wightmann, Van Laure, dar şi de ceasornicari francezi — Benjamin Balber, George Charle, Meuron, austrieci — Philipp Ia-cob, Beyr, sau elveţieni — Pres Vaucher, A. Hess.

Pot fi vizionate: cadranele solare din secolele XVII şi XVIII; un pendul din lemn datând din 1634; clepsidra — un ceas pus în mişcare printr-o cădere de apă, realizat de Charles Rayner în 1654 la Londra; primul ceas de buzunar (”oul de Nürnberg”); orologii de turn printre care, o piesă a ceasornicarului Ralf Gout (1693); ceasul de mână realizat de Courvoisier, cu efigia lui Ludovic al XIV-lea (1693). De asemenea, pot fi văzute ceasuri cu mecanisme muzicale care, cântă ”Marseilleza”, ”Deşteaptă-te, române!” sau valsurile lui Strauss.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata