Muzeele ţării: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane – în trecut Muzeul Judeţean Deva, continuator al Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara – se află în Deva, pe B-dul 1 Decembrie nr. 39 şi oferă publicului iubitor de istorie interesante expoziţii permanente, precum şi o mare diversitate de expoziţii temporare: de la istorie, până la arte plastice.

Înfiinţat în 1882, este adăpostit de Castelul Bethlen sau Magna Curia, cea mai veche clădire monument istoric din Deva care s-a păstrat. Începuturile muzeului se leagă de momentul înfiinţării „Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara” în 1880, societate al cărei statut prevedea înfiinţarea unui muzeu de antichităţi, obiectiv realizat doi ani mai târziu.

Palatul Magna Curia a fost ridicat, în stil renascentist în 1621 de Gabriel Bethlen — de unde şi denumirea „Castelul Bethlen”—pornind de la casa construită la poalele Cetăţii Deva, în 1582, de către căpitanul garnizoanei cetăţii, Francisc Geszty.

Edificiul a suferit mai multe transformări în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, când a primit o înfăţişare relevant barocă, prin adăugarea unei scări monumentale şi a unui balcon polilob.

Începând cu 1998, a intrat într-un proces de restaurare, încheiat în 2006, când s-a făcut şi recepţia clădirii. La sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce cuprinde, pe lângă ansamblul de birouri, şi depozitele necesare păstrării colecţiilor muzeale la standardele impuse de legislaţie.

Colecţiile muzeului au fost depozitate iniţial într-o casă particulară şi, din 1890, în şase săli de clasă ale Școlii de Știinţe Exacte, în prezent Colegiul Naţional Decebal Deva. Muzeul, după periplul prin locaţiile amintite, a primit ca şi sediu, Castelul Magna Curia şi a funcţionat sub denumirea de Muzeul Judeţean Deva. În 1994, prin decizia Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din 4 iulie, denumirea instituţiei a fost schimbată în Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata