MUZEELE ŢĂRII: Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, primul de acest gen din țara noastră, ilustrează universul urban, modul de viață al Brașovului secolului al XIX-lea dar și istoria arhitecturii brașovene în secolele XVI-XIX. Sunt evidențiate aici de la prăvălii și ateliere ale breslașilor, pivnițe de depozitare, hanuri sau case de locuit, la artefacte simbolice, mobilier Biedermaier, accesorii de modă feminină, sau tipul de decorare a spațiului interior.

Inaugurat la 8 septembrie 2009 în Piața Sfatului, muzeul este adăpostit de un monument istoric unic în țară reprezentând tipologia spațiilor comerciale și de locuit din orașele transilvănene între secolele XVI — XVIII.

Clădirea muzeului, situată în incinta vechii cetăți a Brașovului, a fost atestată arheologic încă din secolele XIII — XIV și relevă aspecte constructive specifice Renașterii. A fost inaugurată după o restaurare de mai bine de 20 de ani, iar săpăturile și decopertările făcute în timpul acesteia au scos la iveală la parter două camere cu pictură murală. De asemenea păstrează cea mai mare suprafață pictată care s-a găsit în Transilvania.

Lumea urbană din Brașovul secolul al XIX-lea este prezentată prin secvențe reprezentative, pe trei niveluri ale clădirii muzeului: o pivniță de mărfuri la subsol, o zonă a tranzacțiilor comerciale, prăvălii, bolte de mărfuri la parter, zona de locuit, salonul de patrician, camera copilului la etaj, atelierele de modiste, atelierele de broderie artistică sau de îmbrăcăminte cu pălării, cu mănuși de epocă, cu florile artificiale care se prindeau în piept.

La subsol se prezintă modul cum se depozitau mărfurile în Brașov (mirodenii, uleiuri, vinuri, țesături, bijuterii, aur, argint, mătăsuri, foarte mult bumbac) ce proveneau din Occident și se opreau în acest spațiu, în drumul lor spre Orient, sau Orientul.

Sunt expuse butoaie, saci cu lână, baloturi de bumbac, măsuri de cereale, cufere, cântare de diferite tipuri și documente referitoare la Brașovul comercial în secolele XVII și XVIII, când orașul a fost nu numai unul din cele mai puternice centre meșteșugărești, dar și cel mai important oraș comercial din Transilvania, punct de tranzit în comerțul dintre Europa centrală și apuseană cu Peninsula Balcanică și lumea orientală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata