MUZEELE ŢĂRII: Muzeul de Etnografie Neamţ

Amplasat în Piața Libertății nr. 1 din Piatra-Neamț Muzeul de Etnografie înfățișează aspecte ale locuinței țărănești tradiționale de pe Valea Bistriței, costumul popular românesc din zonă, principalele meșteșuguri din regiunea subcarpatică a Moldovei – prelucrarea lemnului, țesutul, cojocăritul.

Printre piesele de referință expuse în acest muzeu de numără: mobilierul masiv (laițele, masa, patul), soba, bogatele țesături de lână (păretare, scoarțe, culmea de deasupra patului pe care stau hainele de sărbătoare).

Înființat în anul 1980, Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț este adăpostit de o frumoasă clădire declarată monument istoric. Aceasta a fost ridicată în anul 1931, după planul arhitectului Roger Bolomey și este concepută în stil neoromânesc integrându-se armonios în incinta Curții Domnești, prin decorațiile de lemn ale stâlpilor pridvoarelor situate pe fațada principală și laterală și ale căpriorilor. Acoperișul este înalt și decorat cu lucarne care scot în evidență ferestrele și banda de ocnițe de deasupra lor.

La înființare muzeul avea la bază colecția de etnografie datând din anii ’60, când o grup de etnografi condus de Romulus Vuia au cercetat zona care urma să fie acoperită de apele lacului de acumulare Bicaz.

Colecția a fost îmbogățită substanțial după anii 1970 datorită achizițiilor realizate muzeograful Elena Florescu, ajungând să ofere o imagine completă, din punct de vedere etnografic, asupra județului Neamț. În anul 1976, colecția achiziționată a fost valorificată fiind prezentată în cadrul unei expoziții, iar în anul 1980 s-a deschis Muzeul de Etnografie Piatra Neamț în sediul actual.

Expoziția de bază cu care a fost deschis muzeul a mai fost refăcută în anii 1990, 1996, 2002 și ultima dată în 2013 când frumusețea și diversitatea materialului au permis realizarea unei noi tematici — „Anotimpurile satului”. Aceasta a fost completată de reconstituirea unui interior de locuință țărănească ce introduce în atmosfera rurală de la sfârșitului secolului al XIX-lea.

Muzeul de Etnografie a trecut printr-un amplu proces de restaurare între anii 2010-2011, în cadrul proiectului „Restaurarea și punerea în valoare a zonei istorice și culturale Curtea Domnească din municipiul Piatra-Neamț”.

În prezent colecția muzeului este structurată pe două segmente evocând, pe de o parte, o imagine complexă asupra locuinței țărănești tradiționale de pe Valea Bistriței, iar pe de altă parte, o imagine de ansamblu asupra meșteșugurilor practicate în regiunea subcarpatică a Moldovei, precum agricultura, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului și plutăritul, exploatarea și industria casnică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata