MUZEELE ŢĂRII: Muzeul de Istorie a Farmaciei din Cluj Napoca

Muzeul de Istorie a Farmaciei, primul muzeu de acest gen din țara noastră, se află în Cluj-Napoca, pe strada Piața Unirii nr. 28 și deține peste 3000 de exponate datând din secolul al XIV-lea. Un muzeu similar se află în Sibiu.

Înființat în anul 1954, la inițiativa profesorului Valeriu Bologa de la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, muzeul este găzduit de casa Hintz, o clădire monument istoric din secolul al XV-lea, în care a funcționat aproape 400 de ani (1573-1949) prima farmacie din oraș — farmacia „Sfântul Gheorghe” — înființată de o familie de sași. Din anul 1752, aceasta a fost închiriată farmaciștilor particulari, fiind condusă de Tobias Mauksch, ajungând, în anul 1863, să aparțină familiei Hintz. Imobilul a fost retrocedat în anul 2008 descendentei familiei Hintz (ultimii farmaciști activi aici până în 1949), Ingrid Pennelli din Bochum (Germania).

La baza constituirii muzeului stă colecția de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient, expusă în Muzeul Ardelean, în 1904. Ulterior, acesteia i s-au adăugat și alte donații, toate fiind dovezi remarcabile despre activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX.

Colecția este expusă în trei încăperi ale vechii farmacii și două laboratoare medievale, situate la subsol, în care poate fi admirat un întreg arsenal de unelte specifice preparării medicamentelor: distilator pentru obținerea alcoolului, folosit ca la extragerea de tincturi din diferite plante medicinale, recipiente pentru topirea substanțelor, castroane pentru prepararea la cald a medicamentelor sau pentru prăjirea semințelor cu efect terapeutic, prese pentru sucuri medicinale, instrumente pentru obținerea tabletelor și a supozitoarelor, mojare din bronz și fontă (secolele XVI-XIX), mobilier vechi, medicamente, rețete, sigilii ale farmaciilor medievale.

Oficina, spațiul în care se vindeau medicamentele, are o decorație unică în România, comandată de farmacistul Tobias Maucksch, care a lucrat aici o jumătate de secol. Astfel, pe tavan sunt păstrate frescele originale, din secolul al XVIII-lea, cu simboluri farmaceutice: arborele vieții înconjurat de cei doi șerpi ai lui Esculap și un cocor cu o piatră între gheare, simbol al vigilenței.

De asemenea, se regăsesc aici un scrin farmaceutic din secolul al XVII-lea, cu zece sertare, fiecare dintre ele cu câte o plăcuță indicând substanța depozitată: „Crem. Tartari” (tartrat acid de potasiu, cu efect laxativ și diuretic), „Lap. Pumicis” (pulbere din piatră ponce, contra paraziților intestinali), „Lap. Haematid” (hematita — oxid al fierului trivalent—, pulberea acestui minereu fiind utilizată ca antihemoragic).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata