Muzeele ţării: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, judeţul Maramureş, este cel mai mare muzeu regional de acest fel din Europa, iar unicitatea sa este recunoscută prin calitatea eşantioanelor expuse, determinată de frumuseţea, mărimea, spectaculozitatea formelor şi culorilor şi estetica deosebită. Multe dintre exponate sunt considerate rarităţi mondiale şi valori de patrimoniu.

Muzeul a fost înfiinţat în anul 1989, iar în prezent conţine, în depozitar, peste 15 000 de minerale şi flori de mină extrase din minele neferoase din judeţul Maramureş.

Colecţia muzeului a început să se formeze în anul 1969, din iniţiativa directorului — fondator, prof. Victor Gorduza, când au fost adunate peste 1 500 de minerale într-o magazie a Muzeului Judeţean Maramureş. După ani îndelungaţi de achiziţii şi donaţii, colecţia a ajuns la peste 15 000 de eşantioane inventariate şi determinate — aproximativ 6 500 eşantioane minerale, peste 400 roci, circa 2 400 eşantioane fosile (plante şi animale), aproape 600 zăcăminte.

Din întregul depozitar, sunt expuse aproximativ 1 000 de piese pe o suprafaţă de 900 mp, pe două paliere. Astfel, la parter este organizată partea ştiinţifică, cuprinzând trei secţiuni (petrografie, mineralogie, zăcăminte). Aici expoziţia de bază prezintă alcătuirea geologică a Nord-Vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale şi zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a munţilor Oaş-Gutâi, precum şi din Țible şi zona Borşa-Vişeu.

La etaj sunt expuse cele mai rare şi deosebite eşantioane, cunoscute sub denumirea de „flori de mină”. Printre piesele reprezentative se numără: stibina de Băiuţ şi Baia-Sprie, berernonit de Baia-Sprie, baritina de Baia-Sprie şi Cavnic, vivianit de Ilba, calote roz de Săsar şi Cavnic, gips alb şi negru de Herja, cuarţ de Cavnic sau Baia-Sprie, stibine de Baia-Sprie şi Băiuţ etc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata