MUZEELE ŢĂRII: Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud

Cel mai vechi muzeu de științele naturii din țara noastră se află în județul Alba fiind adăpostit de Colegiul „Bethlen Gabor” din municipiul Aiud.

Muzeul de Științele Naturii din Aiud a fost înființat în anul 1796 și are în patrimoniu peste 35.000 de exponate de geologie, mineralogie, paleontologie, botanică și zoologie, multe dintre acestea provenind din Africa, America, Australia, Noua Zeelandă. Unele piese au fost aduse din Noua Guinee, în urmă cu aproape două sute de ani, de exploratorul Samuel Fenischel din Aiud.

Printre cele mai valoroase exponate care pot fi văzute aici se numără eșantioane dintr-un meteorit căzut în Podișul Transilvaniei, în anul 1882, fosila palmierului Sabal Major și fosile de mamut.

Primele documente scrise care atestă existența pieselor din acest muzeu datează din 1720, iar cel care a pus bazele organizării științifice ale muzeului la sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost renumitul naturalist Benko Franciscus.

Colecția inițială s-a îmbogățit treptat prin colectări, cumpărări și donații, înregistrându-se o creștere continuă a patrimoniului muzeal. Deși a traversat și perioade mai dificile precum evenimentele din timpul anului revoluționar 1848-1849, când colecțiile au fost devastate cu ocazia ocupării orașului de către trupele habsburgice, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea muzeul a fost reorganizat ajungând să se impună în viața culturală a orașului.

În anul 1950 a avut loc separarea muzeului de școală și totodată divizarea colecțiilor, fiind constituite astfel cele două muzee din localitate: Muzeul de Științele Naturii și Muzeul de Istorie.

Muzeul de Științele Naturii din Aiud este al doilea ca valoare din țară, după Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București. În prezent deține colecții de roci și minerale; de paleontologie; de plante presate (Herbarul), mulaje, semințe; de zoologie – preparate umede și uscate, animale împăiate. O parte dintre piesele deținute sunt expuse în patru săli, fiecare având un specific al său, putând fi văzute în acest muzeu de la cele mai primitive forme de viață până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.

Prima sală vorbește despre trecutul geologic al regiunii, expunând colecțiile de paleontologie, mineralogie și petrografie care cuprind fosile provenite în marea lor majoritate din diferite zone ale Transilvaniei. Aici pot fi admirate fildeși și măsele de mamut (Mammuthus primigenius), o tibie de dinozaur sauropod descoperită lângă Alba Iulia, coarne de cerb gigantic (Megaloceros), oase și dinți de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), un craniu de marmotă fosilă (Marmota bobac), cai primitivi, dar și fosile de scoici, melci marini, arici de mare, cu forme și dimensiuni dintre cele mai variate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata