Muzeele ţării: Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani

15

Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, aflat pe Strada Unirii din municipiul Botoşani, este găzduit de fostul Palat Administrativ al municipiului. Clădirea a fost construită înainte de Primul Război Mondial, după planurile arhitectului Petre Antonescu.

Este un monument istoric ce cuprinde 17 săli de expoziţie la parter şi la etaj, cu două secţii — istorie şi arheologie — în care se prezintă vizitatorilor cele mai semnificative momente ale evoluţiei zonei Botoşanilor din preistorie până în contemporaneitate.

Începuturile muzeului se regăsesc în decembrie 1955, când a fost inaugurat Muzeul Raional sub conducerea profesorului Mircea Popescu. Imediat a fost declanşată o campanie de popularizare a intenţiei muzeului de achiziţionare de obiecte şi documente cu valoare istorică şi documentară. Cu toate eforturile s-au strâns atât de puţine materiale, încât nu era posibilă organizarea unui muzeu de istorie, aşa cum se dorea iniţial. Astfel, s-a decis ca instituţia să aibă dublu profil — istorie şi ştiinţe naturale.

Ulterior a fost amenajată o expoziţie dedicată unor personalităţi ale culturii botoşănene printre care Mihai Eminescu, Nicolae lorga, Ion Simionescu, Ludovic Dauş şi Barbu Lăzăreanu, şi a fost înfiinţată o bibliotecă documentară.

Anii care au urmat au consemnat noi succese în activitatea muzeului, în special, o creştere semnificativă a patrimoniului. După 1968 s-a realizat transferul secţiei de ştiinţe ale naturii la Dorohoi, muzeul rămânând doar cu profilul istorie, în jurul său constituindu-se Muzeul Judeţean de Istorie a cărui inaugurare a avut loc la 3 decembrie 1977.

Muzeul de Istorie, împreună cu Muzeul de Arheologie Săveni, păstrează cele mai vechi urme ale civilizaţiei din această zonă, constând în unelte şi arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice, un exponat unic în Europa de Sud-Est — un adăpost omenesc din paleolitic, parţial reconstituit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata