Muzeele ţării: Muzeul Locomotivelor cu Abur de la Reşiţa

Muzeul Locomotivelor cu Abur, cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa, este găzduit de Parcul Triaj din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin.

Înfiinţat în anul 1972, muzeul a fost amenajat la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa, director al Uzinelor reşiţene pe atunci.

Sunt expuse 16 locomotive din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 sunt produse la Reşiţa. Primele trei locomotive au fost reproduse după un prototip construit la Viena în anul 1871 şi numit ”Szekul”, întrucât era destinat liniei Reşiţa-Secu (Secul).

Cel mai important exponat al muzeului este locomotiva ‘Resicza’, prima din cele trei locomotive cu aburi construite în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, între anii 1872-1873.

Aceasta este expusă pe un piedestal chiar la intrarea în muzeu, suferind puţine modificări de-a lungul vremii. Proiectată de John Haswell, piesa are 4.48 m lungime şi o greutate în serviciu de 11,5 tone.

A fost recuperată în anul 1961 de la Câmpia Turzii, unde fusese garată pe o linie de manevră. Este o locomotivă tender cu două roţi cuplate, care se poate înscrie în curbe cu raza de maxim 45 m, are o forţă de tracţiune de 1125 kg şi 45 CP la viteza de 11 km/h.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata