MUZEELE ŢĂRII: Muzeul Memorial „Poni – Cernătescu” din Iaşi

Muzeul Memorial „Poni-Cernătescu”, amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7 B din Iași, este un muzeu național care prin conservarea și valorificarea patrimoniului său cultural, promovează creația științifică a savanților Petru Poni și Radu Cernătescu.

Inaugurat oficial în anul 1991, muzeul a fost constituit pe baza donațiilor din anii 1971-1973 ale profesoarelor Margareta Poni și Florica Mageru descendente ale savantului chimist Petru Poni, cuprinzând o serie de obiecte de mobilier, obiecte de artă, cărți, documente, fotografii, minerale, corespondență, lucrări științifice, partituri muzicale.

Muzeul „Poni—Cernătescu” este amenajat într-o casă monument istoric construită în anul 1839, de către mitropolitul Veniamin Costachi. În această casă a locuit în perioada 1880-1925 Petru Poni, cel care a pus bazele științei românești, iar din 1930, academicianul Radu Cernătescu, nepot al lui Petru Poni, remarcabil cercetător în domeniul chimiei.

Un farmec aparte este dat clădirii de parcul casei și foișorul său, numit „chioșcul poeziei”. Acesta a fost reconstruit în anul 1995 și este locul unde citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni. După un lung proces de restaurare, muzeul a fost inaugurat în anul 1991, sub numele de Muzeul Chimiei Ieșene „Petru Poni”, iar în anul 1994 a devenit Muzeul „Poni-Cernătescu”.

Prin intermediul exponatelor conservate în patrimoniul său, expoziția permanentă a muzeului prezintă publicului o serie de aspecte legate de istoria casei familiei Petru Poni, precum și mărturii referitoare la contribuția adusă de unele personalități ieșene la dezvoltarea chimiei în țara noastră precum Nicolae Costăchescu, Radu Cernătescu sau Ion Zugrăvescu.

Expoziția de bază s-a bucurat, între anii 2009-2011, de o amplă reorganizare și remodelare tematică, prin care s-a urmărit reconstituirea ambianței unei reședințe de început de secol al XX-lea într-un spațiu ce reunește rigoarea științifică a academicianului Petru Poni (1841-1925) cu rafinamentul și sensibilitatea artistică a soției sale, poeta Matilda Cugler-Poni (1851-1931). Astfel, au fost amenajate șase încăperi, pe baza documentelor și fotografiilor de arhivă, în care sunt prezentate exponatele de bază ale muzeului: holul de primire, sufrageria, biblioteca, camera „Matilda Cugler-Poni”, camera „Radu Cernătescu”, și o cameră dedicată personalităților chimiei ieșene.

Holul de primire este prima sala a muzeului și reconstituie un hol de primire tipic ieșean de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al-XX-lea. Acesta constituia în epocă locul predilect de reuniune zilnică a familiei, dar și de primire a musafirilor și deține piese de mobilier grupate în jurul unei măsuțe.

Sufrageria care a servit odinioară drept salon literar, unde erau nelipsiți oaspeți ca Mihai Eminescu, Veronica Micle sau Ion Creangă, conservă mobilierul din lemn de stejar, sculptat, ce a aparținut familiei Poni, reproduceri de artă, fotografii și obiecte de artă decorativă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata